hits counter

«Θα αγωνιστώ για την Ελλάδα»

«Θα αγωνιστώ για την Ελλάδα»

Σας ακούμε συχνά να μιλάτε για συντηρητικούς και προοδευτικούς – Γιούνκερ και Σουλτς. Θεωρείτε ότι έχει απήχηση ένα τέτοιο δίλημμα στην Ελλάδα της κρίσης;

Θεωρώ ότι αυτό είναι το καίριο διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, και λυπάμαι πραγματικά που δεν έχει συζητηθεί καθόλου κατά την προεκλογική περίοδο. Ακούμε για το “προοδευτικό πρόσημο” εντός της κυβέρνησης, όπως ακούμε και για μεταρρυθμίσεις, με λόγο στείρο και ακυρωτικό που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές πολιτικές και προτάσεις. Δεν είδαμε το προοδευτικό πρόσημο σε καμία εφαρμοζόμενη πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Είδαμε μόνο αυταρχισμό, και οπισθοχώρηση σε αλλαγές που το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει μέχρι το 2011 με τεράστιο κόστος.

Μέχρι το PSI και την κυβέρνηση Παπαδήμου υπήρχε η δικαιολογία του έκτακτου- της επικείμενης χρεοκοπίας – που απαιτούσε κάποιες δύσκολες αποφάσεις για την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως την επέβαλλε η κ. Μέρκελ και οι συντηρητικοί της Ευρώπης που θεωρούσαν ότι υπάρχει ζήτημα “παραδειγματισμού” της Ελλάδας.

Γιατί δεν ακολούθησε ένα ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη;

Αυτή είναι και η δική μου απορία. Πότε η Ελληνική κυβέρνηση πρότεινε αναπτυξιακές αλλαγές το “προοδευτικό πρόσημο” και τις απέρριψε η τρόικα; Ποτέ. Κάποιος επέλεξε εδώ να είναι παρακολούθημα των πολιτικών λιτότητας, χωρίς αντιπρόταση, και να εστιάσει σε χαμένες μάχες οπισθοφυλακής για να προστατευτούν ή να ευνοηθούν ειδικά συμφέροντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι ο κ. Γιούνκερ αποτελεί, δυστυχώς, μέρος της. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ίδιος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του φιλέλληνα – και δεν το αμφισβητώ -, αλλά εδώ τα αποτελέσματα οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα περί λάθος πολιτικών. Και αυτό είναι ευθύνη των συντηρητικών και όσων τους στήριξαν ως δεκανίκι.

Ο κ. Σουλτς, σαν μέλος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, που βρίσκονται σε προγραμματική συμφωνία με την κ. Μέρκελ, που διαφέρει με τον κ. Γιούνκερ; Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜ.ΑΡ. Στην ίδια ομάδα δεν θα ενταχθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, αν εκλεγούν;

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει συντάξει μία πανευρωπαϊκή πρόταση για την Ευρώπη της ύφεσης και της ανεργίας, που ονομάζει «Europe Back to Work» (H Ευρώπη της Εργασίας), στο οποίο αντικρούει μία προς μία τις συντηρητικές υφεσιακές συνταγές με ισοδύναμες προοδευτικές – αναπτυξιακές προτάσεις. Στόχος είναι η άμεση δημιουργία 3.3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της έρευνας, της καινοτομίας και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχετε δίκιο, το «ΠΑΣΟΚ εξωτερικού» το έχει συνυπογράψει, θεωρητικά. Το γιατί δεν το παρουσιάζουν στο εσωτερικό, το αφήνω σε σας.

Εμείς το μεταφράσαμε και το εξειδικεύσαμε για την Ελλάδα, προσθέτοντας τοπικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις – κλειδιά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τον κόσμο της δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας, τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης και τους μικρομεσαίους. Αυτή οφείλει να είναι η πορεία μας εξόδου από την κρίση: μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και της εργασίας, όχι της πεντάμηνης «απασχόλησης», με μισθούς πείνας.

Εκτελείτε κάποιο σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου;

Η σχέση μου με το Γιώργο Παπανδρέου πάει πίσω δυο δεκαετίες – αρχικά ως σύμβουλος του στο ΥΠ.ΕΞ., αργότερα στο ρόλο που μου εμπιστεύτηκε στο ΙΣΤΑΜΕ και, τελικά, συμπόρευση με τη συμμετοχή μου στην Ευρωβουλή.

Να διευκρινίσω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ο μόνος ΥΠ.ΕΞ. με τον οποίο συνεργάστηκα Είμαι Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, με ειδικότητα στα Βαλκάνια. Δεν προέρχομαι από κομματικές καθαρά δομές. Είχα ενεργή συμμετοχή στα κοινά, πάντα στο χώρο της Αριστεράς, ήδη από τότε που ζούσα στο Παρίσι.

Όμως, με το Γιώργο Παπανδρέου είχαμε και έχουμε μια προσωπική, φιλική και πολιτική σχέση. Συνομιλούσαμε και θα συνομιλούμε.Ομως, δεν εκτελώ τίποτα και για κανέναν. Δεν λειτουργεί έτσι ούτε εκείνος ούτε εγώ. Εκπροσωπώ μόνο όσους με εμπιστεύονται με την ψήφο τους.

Γιατί να ψηφίσουμε Κοππά;

Γιατί θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω θετικά στην προσπάθεια να αλλάξει η Ευρώπη. Μπορώ να προωθήσω αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας. Η θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο νομίζω ότι το αποδεικνύει. Ομως, δεν θα σας πω περισσότερα γιατί να ψηφίσετε εμένα.Θα σας πω γιατί να στηρίξετε το εγχείρημα της «ΔΗΜ.ΑΡ. – Προοδευτική Συνεργασία». Τα στελέχη που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία ενός προοδευτικού τρίτου πόλου έχουμε την πεποίθηση ότι χρειάζεται μια δύναμη που δε θα συναλλάσσεται χάριν κυβερνητισμού, αλλά θα δεσμεύει καταλυτικά τόσο τη Δεξιά όσο και την Αριστερά του πολιτικού συστήματος.

Αυτή η δύναμη είναι απαραίτητη. Θα δεσμεύσει τη Δεξιά σε αξίες όπως τα δημόσια αγαθά, τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια τέτοια δύναμη αφήνει λιγότερα περιθώρια στη Ν.Δ. του Μπαλτάκου, του Βορίδη, του Γεωργιάδη και του Σαμαρά. Μια τέτοια δύναμη, τελικά, δεσμεύει την αριστερά σ’ ένα προοδευτικό αλλά και απαρέγκλιτα ευρωπαϊκό δρόμο.

Ήρθα στη «ΔΗ.ΜΑΡ. – Προοδευτική Συνεργασία» για να μείνω, για να συνεισφέρω. Ήμουν Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν ένα μεγάλο, κεντροαριστερό και πολυσυλλεκτικό κόμμα. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό κόμμα που έχει αποκοπεί οργανωτικά και προγραμματικά από τις αξίες του και την κόσμο του.

Ο κόσμος του όμως συνεχίζει να υπάρχει…

Βεβαίως και υπάρχει και τον συναντώ παντού, κάθε μέρα, τώρα που επισκέπτομαι σχεδόν όλη την Ελλάδα. Τον βλέπουμε όπου αυτο-οργανώνεται και συνεργάζεται σε εκλογές επιμελητηρίων, στις αυτοδιοικητικές, στα συνδικάτα. Με αυτό το άτυπο ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να συγκριθεί η «Ελιά» και πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθεί λειψή. Ευελπιστώ ότι το ψηφοδέλτιο που ζητάμε να ψηφιστεί αυτή την Κυριακή είναι ένα ειλικρινές δείγμα – μία αρχή – για όσα οφείλουμε να κάνουμε από τις 26 Μαΐου και μετά. Και πως ο κόσμος θα το στηρίξει ως τέτοιο.

Συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Νόκο, 23/05/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.