hits counter

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2012 και η πολιτική της ΕΕ σε αυτό τον τομέα (συζήτηση)

Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι δεν μπορούμε σήμερα να ξεκινήσουμε μια τέτοια συζήτηση χωρίς να θυμηθούμε τον Νέλσον Μαντέλα και αυτό που είχε πει, ότι το να αρνείσαι σε κάποιον τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαίνει πως αμφισβητείς την ανθρώπινη φύση. Θέλω αρχικά να συγχαρώ τον εισηγητή κ. Kukan για την έκθεσή του αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας του κειμένου. Η φετινή έκθεση απεικονίζει πιστά την πραγματικότητα γύρω από τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν με την προστασία τους. Ο εισηγητής κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην σύντομη αρχική μορφή της έκθεσης αλλά και τις πολλές συγκεκριμένες αναφορές σε χώρες ή ξεχωριστές περιπτώσεις που εισήχθησαν με τις τροπολογίες.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η Λαίδη Ashton είχε μιλήσει για την ασημένια κλωστή που πρέπει να διατρέχει όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες, αναφερόμενη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, παρά τις διακηρύξεις και παρά την υιοθέτησή τους ως ρυθμιστικού παράγοντα στις σχέσεις και ενέργειες της Ένωσης, δυστυχώς η Ευρώπη συνεχίζει να έχει μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο ζήτημα αυτό. Αυτό απαξιώνει την Ένωση και μειώνει το ηθικό της κύρος, και δεν θα πάψουμε να στηλιτεύουμε το γεγονός αυτό.

Ως σοσιαλιστική ομάδα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, με εκτεταμένες αναφορές στις παραβιάσεις σε βάρος τους. Οι δύο αυτές ευάλωτες ομάδες συνεχίζουν να στοχοποιούνται σε όλο τον κόσμο και η προστασία τους αποτελεί ύψιστη ανάγκη.

Όμως, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά, πρέπει να λάβουμε μέριμνα για τους ανθρώπους που παλεύουν κάθε μέρα σε όλες τις χώρες. Τονίζουμε λοιπόν και πάλι την ανάγκη προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι δέχονται καθημερινές επιθέσεις με κίνδυνο της ζωής τους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ένα άλλο θέμα που τονίσαμε μέσα από τις τροπολογίες μας είναι η διαδικτυακή λογοκρισία και η αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ψηφιακή ελευθερία. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο του ειδικού εκπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, και θα ήθελα να τον καλέσω να συνεχίσει με την ίδια δέσμευση και την ίδια αποφασιστικότητα να εκπροσωπεί την Ένωση στον κόσμο.

Κύριε Λαμπρινίδη, είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται μεγαλύτερη αφοσίωση όλων μας, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε όλες τις μορφές άσκησης πολιτικής από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η Ένωση –και αναφέρομαι σε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι το Κοινοβούλιο είτε το Συμβούλιο είτε ο δικός σας ο θεσμός– πρέπει να είναι πιο συνεπής με τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αν θέλει να γίνει ο παράγοντας θετικής αλλαγής στον τομέα αυτό. Ο δικός σας ρόλος είναι κεντρικός σ” αυτό.

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.