hits counter

Συνέντευξη στο «TVXS»

Συνέντευξη στο «TVXS»

Έχετε εκφράσει τις διαφωνίες σας με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποχωρείτε;
Είναι μια σειρά γεγονότων των τελευταίων ημερών και εβδομάδων που προσωπικά με οδήγησε στην οριακή κατάσταση της πλήρους ρήξης με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ότι βλέπουμε ότι όλο το μεταρρυθμιστικό έργο της πρώτης διετίας της κυβέρνησης του 2009 ξηλώνεται, είτε είναι ο νόμος Διαμαντοπούλου, είτε η Διαύγεια, είτε είναι ο νόμος Κατσέλη ή ο νόμος Ραγκούση. Είναι όλα αυτά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία δεν είχαν σχέση κιόλας με μνημονιακή υποχρέωση, τα οποία δείχνουν περισσότερο μια ιδεοληπτική αντίληψη της κυβέρνησης. Όλα αυτά βλέπουμε ότι ξεριζώνονται. Είναι, λοιπόν, μια σειρά γεγονότων που οδήγησε κάποια στιγμή στην πλήρη αποστασιοποίησή μου.
Είμαστε στο παρά πέντε. Πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια παρά να δουλέψουμε για την ύπαρξη ενός σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα, όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας τέτοιος χώρος. Πρέπει να δουλέψουμε για την επιβίωση αυτού του χώρου. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, γιατί έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη ΝΔ. Τα παραδείγματα που σας ανέφερα είναι χαρακτηριστικά. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, για την πολιτική σταθερότητα και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, είναι ένας χώρος αυτόνομος από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ο οποίος να μπορέσει να υπάρξει και τώρα αλλά και στο μέλλον. Γιατί από εκεί, πιστεύω, θα υπάρξει προοπτική για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι αυτός ο χώρος εκφράζεται από τη ΔΗΜΑΡ;
Εκφράζεται από μια συσπείρωση περί τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου. Με στόχο να δημιουργήσει μια συμπαράταξη ανθρώπων και δυνάμεων που πιστεύουν ακριβώς στην ανάγκη αυτού του αυτόνομου πόλου. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, με την πλήρη ταύτισή του με τη ΝΔ, δεν μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο.

Υπάρχουν και οι «58», πέραν της ΔΗΜΑΡ, στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Οι «58» έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ. Έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν με τον κ. Βενιζέλο σε αυτό που ονομάζουν «προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη». Έχω επανειλημμένως τοποθετηθεί και γραπτά πάνω στο εν λόγω εγχείρημα. Το εγχείρημα αυτό απλώς εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Βενιζέλου και τίποτε άλλο. Πρόκειται για σοβαρούς ανθρώπους με λόγο και έργο στο δημόσιο βίο, αλλά που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπαίνουν σε ένα εγχείρημα που θεωρώ αίολο. Κάνουν ένα μονομέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία κριτική αιχμή προς την κυβέρνηση. Μας χρειάζεται ένας χώρος με ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δύο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).

Γι’ αυτό μιλήσατε για ηγεμονισμό του Ευ. Βενιζέλου; Προσεγγίζει τους «58» βλέποντας δημοσκοπικά την ήττα του ΠΑΣΟΚ;
Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τους «58», ώστε να μην χρεωθεί ο ίδιος και το κόμμα του την ήττα. Υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης του εγχειρήματος των «58».

Υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα ενταχθείτε στη ΔΗΜΑΡ. Τι απαντάτε;
Εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει θέμα ένταξης. Δε φεύγω από το ένα κόμμα για να μπω στο άλλο. Αλλά θα συνεργαστώ μαζί τους στη λογική που σας ανέφερα, με τη λογική σύμπραξης σε ένα κοινό στόχο.

Υπάρχει περίπτωση να ενταχθείτε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ;
Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση, ούτε τέτοια συζήτηση.

Θα το σκεφτόσασταν, αν υπήρχε πρόταση;
Δεν θα μπορώ να απαντήσω σε κάτι εντελώς υποθετικό. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, δεν είμαστε εκεί. Αυτό το διάστημα το βασικό μου πρόβλημα ήταν η αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ. Τα επόμενα βήματα θα τα σχεδιάσω το επόμενο διάστημα.

Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, ιδεολογικά έχει μετατοπιστεί προς τη Δεξιά;
Φυσικά. Η ηγετική ομάδα έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ να είναι συνιστώσα της ΝΔ. Χωρίς ιδεολογικό στίγμα, χωρίς διαφοροποίηση, χωρίς αιχμές. Υπάρχει συγκεκριμένα πολιτική με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Μια τελευταία ήταν και η σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές;
Η σταυροδοσία, καταρχήν, είναι σωστή γιατί είναι ένα μέτρο που οδηγεί σε περισσότερη δημοκρατία. Άρα ποιος μπορεί να είναι εναντίον; Αυτό, όμως, με το οποίο ήμουν εξαρχής αντίθετη είναι η αλλαγή ενός εκλογικού νόμου τρεις μήνες πριν τις εκλογές, που ποτέ δεν μπορεί να είναι αθώα. Είναι σαφέστατο ότι από κάπου υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Αν ενδιαφέρονταν οι κυβερνητικοί εταίροι για τη Δημοκρατία, θα άλλαζαν τώρα τον νόμο για τις μεθεπόμενες Ευρωεκλογές. Τότε θα επιβεβαιωνόταν ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο κίνητρο. Ο τρόπος που γίνεται δυστυχώς δεν είναι ορθός.

Για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου μεταναστών στις αυτοδιοικητικές πώς τοποθετείστε; Η κυβέρνηση επικαλείται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συμφωνώ, υπάρχει μια απόφαση. Από την άλλη, θα έπρεπε να υπάρχει η πολιτική βούληση να διατηρήσουμε ένα μέτρο που βοηθάει πραγματικά στην ένταξη των μεταναστών. Γιατί η ένταξη των νομίμων μεταναστών ή των ομογενών σε τοπικές εκλογές τους δίνει ένα διακύβευμα για να συμμετέχουν στον τόπο όπου ζουν. Είναι ένα μέσο ένταξης πάρα πολύ αποτελεσματικό και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι ένα δώρο. Συμφέρει και την κοινωνία οι μετανάστες να έχουν λόγο και να έχουν ένα κίνητρο να συμμετέχουν.
Λοιπόν, αν κανείς πιστεύει στην ορθότητα του μέτρου, αλλάζει τον νόμο ή βρίσκει έναν άλλον τρόπο που να είναι συμβατός προς το Σύνταγμα. Η ευκολία με την οποία κατέπεσε ο νόμος, η αφωνία του ΠΑΣΟΚ και οι νομικίστικες δικαιολογίες εμένα δε με καλύπτουν. Και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε ένα σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κόμμα.

Η αφωνία του ΠΑΣΟΚ είναι συχνή το τελευταίο διάστημα και την έχετε επισημάνει. Ένα παράδειγμα είναι και η ΕΡΤ
Ακριβώς. Η ΕΡΤ φυσικά ήταν ένα θέμα. Δεν κλείνεις τη δημόσια τηλεόραση και επίσης δεν είσαι το πρώτο κόμμα που επιχαίρεις όταν εισβάλλουν τα ΜΑΤ για να βγάλουν από το κτίριο τον κόσμο.
Δυστυχώς, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο πάλεψε τόσος κόσμος στην Ελλάδα. Τα λέω εδώ και χρόνια, τα λέω μονότονα επαναλαμβανόμενα και με απόλυτη συνέπεια. Απλώς κανείς δεν αντιδρά επ’ αυτών. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν άλλαξα εγώ, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το κόμμα στο οποίο μπήκα.

Είχε αλλάξει και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά η αλλαγή ήταν εξωφρενική;
Τα κόμματα εξελίσσονται έτσι κι αλλιώς. Η κρίση ισοπέδωσε τα πάντα. Απλώς τώρα νομίζω έχει δοθεί η χαριστική βολή.

Αυτό ίσως θα αποτυπωθεί και στις εκλογές;
Δεν το εύχομαι για το κόμμα από το οποίο φεύγω. Αλλά μέχρι τώρα τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι αισιόδοξα. Και νομίζω αποτυπώνουν ακριβώς αυτό που λέω, την ταύτιση με τη ΝΔ και την απόσταση του κόσμου που πάλεψε τόσα χρόνια για συγκεκριμένα ιδεώδη από αυτό που εκπροσωπεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι αποκρουστικό για τον μέσο πολίτη.

Ποιος είναι ο κύριος προβληματισμός του βιβλίου σας «Το αύριο αργεί πολύ – Για τη σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα;
Ο τίτλος του δείχνει ακριβώς τη στάση μου για τα πράγματα, θέλοντας ακριβώς να δείξω όλη αυτή τη δυσκολία που έχει ο χώρος να πάρει μια μορφή και να αποκτήσει έκφραση. Το βιβλίο περιέχει άρθρα από το 2010 μέχρι το 2014 που αφορούν την κρίση, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το πώς μπορούμε να βρούμε ένα φως στην άκρη του τούνελ. Ουσιαστικά, είναι μια αποτύπωση μιας αγωνίας και αναζήτησης 4,5 χρόνων.

Συνέντευξη στο «TVXS» και στη δημοσιογράφο Κατρίν Αλαμάνου 

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.