hits counter

Συνέντευξη στην «EurActiv.gr»

Συνέντευξη στην «EurActiv.gr»

Πώς θα μπορέσει να «επιβιώσει» το ευρωπαϊκό όνειρο σε μια Ευρωβουλή, όπου οι ευρωσκεπτικιστές αποκτούν πλέον ισχυρή βάση; Διαβλέπετε «Μεγάλη Συμμαχία» μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων;
Οι συμμαχίες μεταξύ ομάδων είναι πάντα στοχευμένες και προγραμματικές. Και σε αυτό το πλαίσιο φυσικά θα περιθωριοποιηθούν ακραίες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή και το Jobik. Όμως, το πρόβλημα είναι και τα κοινωνικά και τα οικονομικά αίτια της κρίσης. Εκεί πρέπει να ψάξουμε τα αίτια που υποδαυλίζουν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Θα επισημάνω τα εξής:
Η κυρία Λεπέν είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, γιγαντώνεται σε προπύργια του Σοσιαλιστικού και του Κουμμουνιστικού Κόμματος, στην καρδιά της βιομηχανικής και σε αποβιομηχάνιση Γαλλίας.
Το UKIP γιγαντώνεται σε μια Βρετανία με πολιτική λιτότητας, όπου οι κοινωνικές περικοπές επηρεάζουν τον αποβιομηχανοποιημένο Βορρά πέντε φορές περισσότερο από το Νότο. Σε μια από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έχουμε βασική σύνταξη κάτω από 500 λίρες.
Η Χρυσή Αυγή γιγαντώνεται σε αστικές περιοχές που υπάρχουν πολλοί μετανάστες, ακριβώς επειδή είναι πάμπτωχες, από τις οποίες διαφεύγουν τα μεσαία στρώματα, επειδή το κράτος δεν έχει φροντίσει να μοιράσει το κοινωνικό κόστος ένταξης των μεταναστών. Το γκέτο δεν είναι φυσική καταστροφή, αλλά παράπλευρη απώλεια πολιτικών επιλογών.
Για πολλά χρόνια η Ευρώπη στηρίχθηκε στην ανοχή και όχι στη στήριξη και ενεργή νομιμοποίηση των πολιτικών της από τους πολίτες. Η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με την απορρύθμιση. Η πολιτική εξουσία έναντι των αγορών δε μεταβιβάστηκε από το κράτος στις Βρυξέλλες, απλά εξαϋλώθηκε. Αυτή η πολιτική τροχιά πρέπει να αλλάξει. Και αυτό απαιτεί προοδευτικές και όχι απλά φιλοευρωπαϊκές συνεργασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, η ακροδεξιά, που εκφράζει θυμό και την έλλειψη ανοχής των πολιτών, θα γίνει μια ανεξέλεγκτη δύναμη.

Θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σε αυτές τις Ευρωεκλογές κατεβαίνει κατακερματισμένος, πράγμα που δυσαρεστεί την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών;
Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει ρόλο ούτε καν στην ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος βέβαια χρειάζεται ανασύνταξη, ιδεολογική και προγραμματική. Όσο μιλάμε για άθροισμα προσωπικοτήτων, σταυρών και μηχανισμών, ο χώρος θα συνεχίσει να φυλλορροεί.

Πιστεύετε ότι ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία της «Ελιάς» όντως θέτει σε αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα;
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως έχει δείξει εντός της κυβέρνησης, ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία. Δεν έχει πλέον κανένα αξιακό έρμα και θα γαντζωθεί στην εξουσία για όσο μπορεί. Συνεπώς, ως δήλωση και ως τακτική εκβιασμού, το δίλημμα ψηφίστε μας για να μείνει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση είναι αυτοκτονικό για τρείς λόγους:
• Όποιος θέλει Σαμαρά θα ψηφίσει ΝΔ και όχι δεκανίκια.
• Επειδή το «ΕΛΙΑ ή χάος» δεν πείθει ούτε τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του.
• Επειδή, όταν γίνεται σαφές ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός, η μπλόφα γίνεται προφανής και δεν πιάνει τόπο.

Πώς μπορεί η ΔΗΜΑΡ, λαμβάνοντας υπόψη τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της, να επηρεάσει τις συντηρητικές πολιτικές αυστηρής λιτότητας που έχουν επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η ΔΗΜΑΡ θα είναι μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που είναι παραδοσιακά η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι πολύ πιθανό ότι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι σοσιαλδημοκράτης. Και υπάρχουν πολλά κόμματα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, με παρόμοιες αντιλήψεις και θέσεις με τη ΔΗΜΑΡ, όπως το Solidarnost στη Σλοβενία για παράδειγμα. Προσωπικά, κομίζω πείρα επτά χρόνων προοδευτικής συνεισφοράς. Θα έχουμε δυνατή, αισθητή και πολιτικά ουσιαστική παρουσία στην Ευρωβουλή.

Συνέντευξη στην «EurActiv» και στο δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, 09/05/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.