hits counter

Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ανάπτυξη με εργασία και όχι διόγκωση της οικονομίας με «απασχόληση»

Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ανάπτυξη με εργασία και όχι διόγκωση της οικονομίας με «απασχόληση»

– Γιατί να πάμε να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές; Έχει πράγματι σημασία ποιοι θα είναι οι 21 που θα μας εκπροσωπήσουν;

Είναι κρίμα που επιλέχθηκε η «λύση» του σταυρού προτίμησης για να λυθούν εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και χάθηκε η ευκαιρία για σοβαρές συζητήσεις αλλά αναλωνόμαστε σε προσωποκεντρικές καμπάνιες. Για πολλά χρόνια, άνω το 60% του νομοθετικού μας έργου είχε αφετηρία τις Βρυξέλλες, πολύ πριν την κρίση και τα μνημόνια. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνει ο Ευρωβουλευτής και πώς ελέγχεται, όχι εάν υπάρχει διακύβευμα.

Οι 21 θα βρεθούν σε μια Ευρωβουλή 751 μελών από 28 κράτη. Θα διαπραγματεύονται στο όνομα των πολιτών τους, ενταγμένοι σε συγκεκριμένες ομάδες και κόμματα. Ευελπιστώ σε μία εκλογική επιτυχία της ΔΗΜΑΡ ούτως ώστε να ενταχθεί με τους ευρωβουλευτές της στη μία από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

– Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΕΛΙΑΣ, τη στιγμή μάλιστα που θα είστε στην ίδια ομάδα και σε εθνικό πλαίσιο συγκυβερνήσατε;

Όσον αφορά τη «συγκυβέρνηση» η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την έννοια του «προοδευτικού πρόσημου». Η ΔΗΜΑΡ μπήκε στην κυβέρνηση όταν η χώρα κινδύνευε λόγω υψηλής πιθανότητας εξόδου από το Ευρώ και έφυγε όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν την προγραμματική συμφωνία κουρελόχαρτο.

Όσον αφορά της «συγκατοίκηση», τη δυσκολία μάλλον θα την έχουν οι νέοι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης Ευρωβουλής ηγήθηκα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία, με ευθύνη του κ. Βενιζέλου δεν είχε καμία οργανική διασύνδεση με την Αθήνα, κομματική ή πολιτική.

Ήταν δύσκολο να «εκπροσωπήσουμε» αυτό το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων και για πολιτικούς λόγους: Ένα κόμμα που στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και στην Ελλάδα κλείνει τα μάτια στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, που στην Ευρώπη συντάσσεται κατά της ακροδεξιάς ενώ στην Αθήνα σιωπά όσο ο Μπαλτάκος τορπιλίζει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που στην Ευρώπη εμφανίζεται υπέρ της διαφάνειας και στην Αθήνα συνυπογράφει ιδιωτικοποιήσεις μιας προσφοράς, που καταγγέλλει τις τραγικές εικόνες της Λαμπεντούσα ενώ εθελοτυφλεί στην πολιτική Δένδια και Βαρβιτσιώτη.

Πολιτικά, νιώθω ότι οι θέσεις μου έχουν μεγαλύτερη σχέση με τη ΔΗΜΑΡ παρά με το άθροισμα προσωπικών στρατηγικών που βαφτίστηκε ΕΛΙΑ.

– Πέρα από τις εμφύλιες έριδες της κεντροαριστεράς, μένει χώρος και χρόνος για ουσιαστικές προκλήσεις, όπως η ανεργία;

Ευχαριστώ για την ερώτηση – δυστυχώς τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν περισσότερο στον τοπικό τύπο απ’ ότι στον τύπο εθνικής κυκλοφορίας. Φυσικά, αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει ένα πρόγραμμα 80 περίπου σελίδων που φέρει τον τίτλο «Πίσω στην δουλειά». Πρόκειται φυσικά για το περίγραμμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής με όρους κοινού παρανομαστή, που πρέπει το κάθε κόμμα να εξειδικεύει σε εθνικό πλαίσιο. Και αυτό δε γίνεται, ούτε καν από το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πρότινος διεκδικούσε την «αντιπροσωπία» στην Ελλάδα.

Και αυτό είναι εύλογο. Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο με όρους χαμηλής εργασίας και μειωμένων περιβαλλοντικών κριτηρίων. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καινοτομία. Και πώς θα γίνει αυτό μετά την απόλυση των εργαζομένων στους Ειδικούς Λογαριασμούς των Πανεπιστημίων, που είναι απαραίτητοι για την άντληση κοινοτικών κονδυλίων έρευνας; Πώς θα γίνει αυτό, όταν το ΠΑΣΟΚ συνυπογράφει την παράδοση του αιγιαλού στην ιδιωτική πρωτοβουλία; Πώς θα γίνει αυτό, όταν το ΠΑΣΟΚ πέταξε την προγραμματική συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ στον κάλαθο των αχρήστων, που προέβλεπε την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού;

Το 2010 στην Ευρωβουλή διεκδικήσαμε ως ομάδα την «Εγγύηση για τους Νέους», υποσχεθήκαμε δηλαδή στην επόμενη γενιά εργασιακή εμπειρία το αργότερο τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση τους. Και επειδή καμία πολιτική δε σημαίνει τίποτα χωρίς χρηματοδότηση, το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε να δώσει 6 δις Ευρώ. Φυσικά, πρόκειται για ένα αστείο ποσό. Η ομάδα μας διεκδικεί 21 δις μόνο για την Ευρωζώνη, με αποδέσμευση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Πώς θα έχει ανάλογες αξιώσεις το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ούτε μια δεκάρα από τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» των δημοσίων υπαλλήλων προς τους ανέργους δε πήγε στον ΟΑΕΔ;

– Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διακύβευμα για τη Θεσσαλία κατά τη γνώμη σας;

Το διακύβευμα είναι πάντα τοπικό όταν η πρόταση είναι συγκεκριμένη. Η Θεσσαλία έχει ακόμα δυναμικό αγροτοδιατροφικό τομέα, έχει λιγότερο κατακερματισμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, έχει τουρισμό με χαρακτήρα. Μπορεί αυτά τα πλεονεκτήματα να δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι μόνο ζήτημα «συναίνεσης» και «κοινής» λογικής.

Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ανάπτυξη με εργασία και όχι διόγκωση της οικονομίας με «απασχόληση». Σημαίνει ανοικτή πρόσβαση στη θάλασσα, μικρές και αξιόλογες μονάδες παραδοσιακών οικισμών, όχι μεγαθήρια και παράδοση του αιγιαλού. Σημαίνει ότι στοχεύουμε στο 30% της τουριστικής αγοράς που αναζητά ποιότητα και εμπειρία – όπως ο γαστρονομικός, θρησκευτικός, ορειβατικός τουρισμός – και όχι το all inclusive που εξαντλεί φυσικούς πόρους χωρίς πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Σημαίνει αξιοποίηση χρηματοπιστωτικών εργαλείων που παρακάμπτουν το τραπεζικό σύστημα των τρεισήμισι τραπεζών και στοχεύουν απευθείας στους μικρομεσαίους. Σημαίνει ότι ψάχνουμε λύσεις για όλους και όχι διευκολύνσεις για συγκεκριμένους μεσσίες.

Συνέντευξη στην «Έρευνα» Τρικάλων και στο δημοσιογράφο Βασίλη Κόγια, 08/05/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.