hits counter

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕK στη συζήτηση σχετικά με την έκθεση προόδου της Σερβίας

serbia (2)«Tο Βελιγράδι με την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απέδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει τις συγκρούσεις του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά. Με την ιστορική «Συμφωνία των Βρυξελλών» με το Κόσσοβο, απέδειξε ότι μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ομαλοποίηση των σχέσεων στην περιοχή.»

Tα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Μαριλένα Kοππά στην Ολομέλεια του ΕK στη συζήτηση σχετικά με την έκθεση προόδου της Σερβίας.

Aκολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Η φετινή έκθεση, γύρω από την οποία υπάρχει μεγάλη συμφωνία, στέλνει ένα ξεκάθαρο, θετικό μήνυμα στη Σερβία για τις προσπάθειές της. Η διεύρυνση είναι η πιο επιτυχημένη έκφραση της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και στο ζήτημα αυτό έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Τα Βαλκάνια που αιματοκυλίστηκαν τη δεκαετία του 1990, σήμερα γύρισαν σελίδα. Και η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Σερβίας θα λάβει χώρα στις 21/01. Είμαι λοιπόν πολύ ευτυχής σήμερα που τα νέα για τη Σερβία είναι εξαιρετικά. Tο Βελιγράδι με την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απέδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει τις συγκρούσεις του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά. Με την ιστορική «Συμφωνία των Βρυξελλών» με το Κόσσοβο, απέδειξε ότι μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ομαλοποίηση των σχέσεων στην περιοχή.

Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Ήδη, οι βαθιές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετούς τομείς θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας και θα βοηθήσουν τη Σερβία να αναπτύξει μια πλήρως λειτουργική οικονομία της αγοράς.

Τα πιο βασικά βήματα έχουν ήδη γίνει. Όμως, σε άλλους τομείς η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Mένουν ακόμα να γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και στα ζητήματα της δικαιοσύνης. H αμεροληψία, η ποιότητα του δικαστικού σώματος καθώς και η απουσία πολιτικών παρεμβάσεων είναι τα ελάχιστα που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εδραίωση μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί το επόμενο διάστημα στα ζητήματα των διακρίσεων, όπου ακόμη υπάρχουν ανοιχτά θέματα. O σεβασμός, σε ό,τι αφορά την εθνικότητα, την εθνοτική καταγωγή, το φύλο και τον γενετήσιο προσανατολισμό είναι απαραίτητος. Παράλληλα, απαιτείται ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τις δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Branko Ruzic, ότι στόχος για την Σερβία είναι να ανοίξει 6 κεφάλαια μέσα στο 2014.

Ελπίζω η Ελλάδα, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, να δουλέψει ενεργά για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ενταξιακή διαδικασία.
Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεν έπαψε στιγμή να στηρίζει ένθερμα την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, θεωρώντας ότι η σημαντική αυτή χώρα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή που πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει.

Και νομίζω ότι η αποστολή όλων μας θα έχει εκπληρωθεί όταν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν ενταχθεί στην Ένωση.»

Όλη η παρέμβαση της Μαριλένας Κοππά στην Ολομέλεια του ΕK στο Στρασβούργο εδώ.

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.