hits counter

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Σερβίας για το 2012

Μαρία-Ελένη Κοππά, εξ ονόματος της ομάδας S&D.

– Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, θέλω να συγχαρώ τον εισηγητή, κ. Kacin, και να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την ιδιαίτερα θετική έκθεσή του. Θέλω επίσης να επιβεβαιώσω την αμέριστη υποστήριξή μας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Σερβία είναι μια χώρα κομβικής σημασίας στην περιοχή της που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει δείξει έμπρακτα τη βούλησή της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή η βούληση εκφράστηκε και με κινήσεις στο περίπλοκο και συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα του Κοσσόβου. Πράγματι, πριν από λίγους μήνες, ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς μια συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσσόβου. Και όμως, οι συναντήσεις αυτές έγιναν, πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν μέχρι το επίπεδο των Προέδρων της Δημοκρατίας.

Ο προηγούμενος γύρος των συνομιλιών είναι αλήθεια ότι δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες και φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε αυτό που θα μπορέσει να αποτελέσει έναν ιστορικό συμβιβασμό. Δυστυχώς, οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν, ίσως γιατί τότε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αποτελούσε έναν μεγάλο περιορισμό.

Η σημερινή συνάντηση καλλιεργεί νέες προσδοκίες και μας δίνει την ελπίδα ότι η λύση δεν είναι μακριά. Γι’ αυτό λοιπόν, συγχαίρουμε την Επιτροπή για την απόφαση να αναβάλει το τελικό της πόρισμα σχετικά με την ετοιμότητα της Σερβίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ως Ομάδα, πιστεύουμε σε μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό, όπως εφικτό είναι και μια απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο.

Εποικοδομητική πίεση πρέπει να ασκηθεί ωστόσο και προς τις δύο πλευρές και πρέπει να είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκών πιέσεων αλλά της πραγματικής βούλησης των δύο μερών να ξεπεράσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και να επενδύσουν στο κοινό τους μέλλον.

Το Κόσσοβο δεν είναι η μοναδική πρόκληση για τη Σερβία. Ακόμη και αν λάβει την ημερομηνία για την έναρξη, το Βελιγράδι δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της έκθεσης που θα εγκρίνουμε αύριο, απαιτείται εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, του αγώνα κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και κοινωνικές και οικονομικές προσαρμογές που θα επιτρέψουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη κρίση, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της και να αναλάβει με επιτυχία τις μελλοντικές της υποχρεώσεις εντός της Ένωσης.

Η δικαστική μεταρρύθμιση, ο δημοκρατικός έλεγχος των σωμάτων ασφαλείας, η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων είναι σημαντικά ζητήματα που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι στον εισηγητή και να ευχαριστήσω όλους, και τον ίδιο και τους σκιώδεις, για την άψογη συνεργασία.

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.