hits counter

Παρακολουθείστε την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά στον «Ιανό»

Παρακολουθείστε την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά στον «Ιανό»

Όλη η ομιλία της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά
Για να παραφράσω έναν γνωστό διανοούμενο και να απαντήσω στα συνωμοτικά σενάρια: «ένα βιβλίο, είναι ένα βιβλίο, είναι ένα βιβλίο».

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους τρεις ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να μιλήσουν για το θέμα του βιβλίου, δηλαδή την Ευρώπη, τη σοσιαλδημοκρατία και την κρίση.

Η παρουσία τους με τιμά ακόμη περισσότερο λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες.
Δε νιώθω ότι έχω να δώσω εξηγήσεις, ούτε παριστάνω το γεφυροποιό. Οι αγωνίες ορισμένων δε με αφορούν.

Κάλεσα τρεις ανθρώπους που εκτιμώ βαθύτατα για το ήθος τους, το κύρος τους και την αγωνία τους για το μέλλον της χώρας. Τρεις ανθρώπους με τους οποίους με συνδέουν διαφορετικές διαδρομές. Με τον Πρύτανη του Παντείου με συνδέουν ώρες δουλειάς και προσπάθειας στο Πανεπιστήμιο. Στον Γιώργο Παπανδρέου χρωστώ όλη μου την πολιτική παρουσία, γιατί η αχαριστία είναι μεγάλο ελάττωμα, ενώ με τον Φώτη Κουβέλη δίνουμε μια δύσκολη μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες, για το μέλλον ενός αυτόνομου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που δε θα λειτουργεί ως δεκανίκι ούτε της Ν.Δ. αλλά ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ. Που, όμως, συνομιλεί και διατηρεί ανοιχτές γέφυρες.

Τα κείμενα αυτά είναι η κατάθεση σκέψεων, αγωνιών, προτάσεων για τη χώρα, την Ευρώπη και το σοσιαλδημοκρατικό χώρο, το διάστημα 2010-2014. Έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, σε περιοδικά ή στο διαδίκτυο. Επιχειρώντας να τα βάλω σε μια σειρά προέκυψε για μένα μια κοινή συνισταμένη όλων των άρθρων.

Πιστεύω βαθειά ότι η έξοδος από την κρίση, πέραν από τη δημοσιονομική πειθαρχία που τη ζήσαμε ως μονόδρομο αυτά τα χρόνια, πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης, κάτι που απαιτεί συμφωνίες σε κεντρικά θέματα: ανεργία, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη. Και ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να εργαστεί για να γίνει ο διάλογος, ο αναγκαίος αυτός διάλογος, όχι με μανιχαϊστικούς όρους μαύρο-άσπρο αλλά με συνεννόηση στη βάση όμως προγραμματικών θέσεων και κόκκινων γραμμών.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα έχει σήμερα ανάγκη συναινέσεων σε βασικά ζητήματα. Σήμερα, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δε συνομιλούν.

Ζητάμε ένα μεγάλο διάλογο για την κεντροαριστερά, μια κεντροαριστερά ανοιχτή που μπορεί να συνομιλεί με όλους, που είναι μεταρρυθμιστική, που παίρνει πρωτοβουλίες, που τολμά. Που δεν είναι δεκανίκι κανενός, που παίρνει την ευθύνη των πράξεων και λεγόμενών της. Που κοιτάει μπροστά, που πρωτοπορεί και ανατρέπει. Που ελπίζει και δίνει ελπίδα. Που δε διαχειρίζεται, που οραματίζεται. Που δεν είναι εξουσιομανής, αλλά βλέπει την εξουσία σα μέσο και όχι ως Αυτοσκοπό. Ως την εκπλήρωση των στόχων εξόδου από την κρίση. Που έχει όραμα, που έχει αξίες και προοπτική. Που συνομιλεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις χωρίς ταμπού.

Μια κεντροαριστερά που μιλάει για ανθρώπους, όχι για λογιστικά μεγέθη. Που ξέρει ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν απαραίτητα οι άνθρωποι.
Μια κεντροαριστερά για την οποία αξίζει να παλέψεις, να αγωνιστείς, να υπάρξεις.

Η Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετική και να αλλάξει τη ζωή μας. Η δική μας Ευρώπη είναι με την κοινωνία, όχι απέναντί της. Και αυτό είναι εφικτό.

Αυτά τα χρόνια, δώσαμε σκληρές μάχες. Άλλες κερδίσαμε, άλλες χάσαμε. Αλλά επιμένουμε. Και μένουμε όρθιοι. Γνωρίζοντας ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι κούρσα ταχύτητας, αλλά ένας μαραθώνιος ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Η ώρα της σιωπής και της ανοχής έχει τελειώσει για όλους. Αν πιστεύουμε ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να γίνει χώρος επικοινωνίας και ρευμάτων, μέσο αλλαγής, τότε πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση.

Με τον πολίτη και δίπλα στον πολίτη. Με ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και κατανόηση. Όχι με κηρύγματα εκ των άνω, όχι με μειοψηφίες που γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια. Με επανασύνδεση με την πραγματική κοινωνία.

Αυτό είναι το στοίχημά μας. Από την κοινωνία, για την κοινωνία. Όχι απέναντί της. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε.

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.