hits counter

«Όχι σε αντιαναπτυξιακά πλεονάσματα»

«Όχι σε αντιαναπτυξιακά πλεονάσματα»

– Δεδομένου ότι ΔΗΜΑΡ, Ελιά και Ποτάμι διεκδικούν τον χώρο της Κεντροαριστεράς, τι διαφοροποιεί ιδεολογικά την ΔΗΜΑΡ από τα άλλα δύο κόμματα;

Το Ποτάμι απαξιώνει την ίδια την έννοια «ιδεολογία», κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου συντηρητική επιλογή. Επίσης, λέει ότι συζητάει με τους Φιλελεύθερους (ALDE) και τους Πράσινους, εκτός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνεπώς δε γνωρίζω εάν μιλάμε για κόμμα της κεντροαριστεράς.

Για την ΕΛΙΑ δεν έχω πολλά να πω, εκτός από το γεγονός ότι τάσσεται κατά του διαλόγου με την αριστερά και, υποθέτω, αναζητά προοδευτικό πρόσημο προφανώς μόνο με την ΝΔ και τους ΑΝΕΛ.

Η ΔΗΜΑΡ μιλάει για προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και έχει τηρήσει μια συνεπή στάση σε κρίσιμα θέματα για μια παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική δύναμη: θέλει επαναφορά του κατώτατου μισθού, στηρίζοντας την παράδοση των τριμερών διαπραγματεύσεων και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μιλάει για δημόσια αγαθά, όπως το νερό, χωρίς να στηρίζει άκριτα ιδιωτικοποιήσεις. Υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις, αναζητώντας επίορκους και όχι «διαθέσιμους» προς απόλυση. Και είναι ανοικτή στο διάλογο και την προγραμματική συνεννόηση με την αριστερά. Πρόκειται για μια υπεύθυνη αριστερά, όχι αριστερό δεκανίκι δεξιών επιλογών.

– Θεωρείτε ότι όλα τα κόμματα που χαρακτηρίζονται «ευρωσκεπτικιστικά» είναι αντιευρωπαϊκά;

Θεωρώ ότι ορισμένες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δίκιο όταν λένε ότι δεν μπορείς να είσαι αφηρημένα φιλοευρωπαϊστής και ότι πρέπει να έχει κανείς διεκδικητική στάση. Αλλά, φυσικά, υπάρχουν και άλλες τάσεις που εμμένουν σε προγραμματική προετοιμασία για τη δραχμή.

Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκός επί της αρχής, αλλά στην πράξη δε γνωρίζουμε τι είναι.

Για τους ΑΝΕΛ νομίζω ότι είναι μια γνήσια ευρωσκεπτικιστική δύναμη, που έχει πολλά να πει με το UKIP στη Βρετανία. Αυτή δεν είναι κατηγορία, αλλά διαπίστωση.

Άρα είναι μια δύναμη που δεν πιστεύει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά θέλει μια Ευρώπη των κρατών.

Έχει απλά ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένας ευρωπαϊκός παρίας. Θα μιλάνε με τους συντρόφους τους από την Ουγγαρία και μάλλον δε θα απασχολήσουν κανέναν.

– Κρίνετε πως η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί την κρίση στην Ουκρανία ή έχει ανοίξει «Το κουτί της Πανδώρας»;

Η Ρωσία διεκδικεί να καθορίσει τον τρόπο και τους κανόνες αναθεώρησης του εδαφικού status quo στη μετασοβιετική περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η Ρωσία βρίσκεται σε μια σχέση οικονομικής εξάρτησης από την Ευρώπη, που η ίδια θεωρεί ότι ελέγχει επειδή έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διοχέτευση ενεργειακών πόρων.

Τελικά, η Ευρώπη θα οδηγηθεί στο να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, ενώ οι συγκρούσεις θα έχουν στρατιωτικό και οικονομικό κόστος για τη Ρωσία.

Φυσικά, τα διάδοχα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία – θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση όσο δεν αποδέχονται τον ηγεμονισμό της Μόσχας. Το κουτί της Πανδώρας, πράγματι, έχει ανοίξει.

Στρατηγικά, όμως, και οι δυο πλευρές έχουν συμφέρον να το κλείσουν σύντομα. Όσο και εάν η δύναμη πυρός φαίνεται να δίνει στη Ρωσία τον πρώτο λόγο, μακροπρόθεσμα, υποσκάπτει θα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνικής της συνοχής.

– Θεωρείτε πως η χώρα μας έχει αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση;

Όχι, όσο η ανεργία κινείται σε διψήφια ποσοστά, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, η ροή της χρηματοδότησης συνοδεύεται με απαγορευτικά και μη ανταγωνιστικά επιτόκια και η ενέργεια είναι ακριβή.

Σε παρόμοιες συνθήκες, η Ελλάδα δε θα στηρίζει τα πρωτογενή της πλεονάσματα σε αναπτυξιακά θεμέλια.

Θα συνεχίσουμε απλά να «κανιβαλίζουμε» την οικονομία μας για να πετύχουμε αντι-αναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα.

– Πιστεύετε πως η δυναμική της ακροδεξιάς στην Ελλάδα θα ανακοπεί ή θα συνεχιστεί η ενίσχυσή της;

Εξαρτάται από το εάν θα συνεχιστεί η ρευστοποίηση της μεσαίας τάξης και εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση που νομιμοποιεί την ατζέντα της Χ.Α.: κυνήγι μεταναστών, ανακατάληψη πόλεων, κ.ο.κ.

– Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι το κόμμα του συμμετείχε στη επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεδομένου πως το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στην υπερφορολόγηση και τη σκληρή λιτότητα, αποτελεί η δήλωση αυτή έμμεση έγκριση της παραπάνω πολιτικής;

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στη θέσπιση ρήτρας αναδιανομής του ενδεχόμενου πλεονάσματος κατά 70% προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εάν αποδεχτούμε ότι το ύψος του πλεονάσματος είναι πραγματικό και όχι λογιστικό, είχαμε διανομή μικρότερου ποσοστού, στοχευμένα, σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, το ότι πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδιαμφισβήτητο.

Το ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμα και διαθρωτικά με μείωση του ΑΕΠ και διαρκή αποσάθρωση της αγοράς εργασίας είναι, για τη ΔΗΜΑΡ, επίσης αδιαμφισβήτητο.

Συνέντευξη στο «Nooz.gr» και στη δημοσιογράφο Ντίνα Μιχαλοπούλου, 23/05/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.