hits counter

«Να σταματήσουμε την πολιτική δύο ταχυτήτων απέναντι στη Θράκη»

«Να σταματήσουμε την πολιτική δύο ταχυτήτων απέναντι στη Θράκη»

Υπέρ της υιοθέτησης του συστήματος της σταυροδοσίας, αλλά όχι λίγο πριν την κάλπη δήλωσε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά η οποία αυτές τις ημέρες περιοδεύει μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής αποχώρησε πρόσφατα από τον ΠΑΣΟΚ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ενταχθεί επίσημα στο δυναμικό της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87.5 FM. Στη συνέντευξη της αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές εξελίξεις που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καυτηρίασε τις επικριτικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η σταυροδοσία φέρνει επί ποδός πολέμου πολλούς ευρωβουλευτές;
Αυτό είναι αλήθεια, το παρακολουθώ και εγώ. Απλώς ορισμένοι έχουμε δουλέψει με τα θέματα της Θράκης γι’ αυτό είναι το επίκεντρο αυτής περιοδείας. Ορισμένοι επί πολλά χρόνια ασχοληθήκαμε με τα προβλήματα της Θράκης και φροντίσαμε πάντα να τα αναδεικνύομε. Εντάξει υπάρχουν μερικοί όψιμοι διεκδικητές, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι δεν πειράζει. Εγώ έχω γράψει βιβλία και έχω συνεργαστεί και με πολλούς ανθρώπους και από Κομοτηνή και από Ξάνθη και έχω τη χαρά να έχω πολλούς φίλους από την περιοχή.

Τι ιδιαίτερο έχει για σας η Θράκη και τι το ιδιαίτερο θα στοχεύσετε εσείς στην περιοδεία σας με τον Φώτη Κουβέλη;
Είναι μια περιοχή πάρα πολύ παρατημένη, με ένα θέμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, το έχουν στηλιτεύσει από πλευράς του κράτους. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ελάχιστες ομιλίες γιατί θέλουμε περισσότερο να ακούσουμε και να δούμε, κάτι που δεν κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί. Αυτό νομίζω είναι η ανάγκη και αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε. Και όχι να περάσουμε, να βγάλουμε δυο τρεις βαρύγδουπες ομιλίες, κι ύστερα να γυρίσουμε ευχαριστημένοι στην πρωτεύουσα. Έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις, να τις καταγράψουμε και να μπορέσουμε να τις περιλάβουμε στο δικό μας πρόγραμμα και στις δικές μας προτεραιότητα.

Ακούμε από τα τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ να κάνουν λόγο για τουρκογενή μουσουλμανική μόνο μειονότητα, ενώ η μειονότητα στη Θράκη αποτελείται από Ρομά, Πομάκους, Τουρκογενείς. Πως το σχολιάζετε;
Αυτό δεν χρειάζεται εγώ να το πω, η μουσουλμανική μειονότητα έχει τρεις συνιστώσες, και αυτό είναι γνωστό από παλιά και επιστημονικά. Έχω ασχοληθεί και επιστημονικά, έχω καταγράψει έχω μιλήσει με τον κόσμο. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια ομογενή και ενιαία μουσουλμανική υπηκοότητα. Δυστυχώς, λάθος πολιτικές του ελληνικού κράτους για πάρα πολλά χρόνια οδήγησαν στην παγίωση αντιλήψεων και καταστάσεων που δεν βοηθούν τα μέλη της υπηκοότητας, να χειραφετηθούν, να βρουν την προσωπικότητά τους, να νιώθουν Έλληνες πολίτες. Ευρωπαίοι πολίτες, να νιώθουν ότι μοιράζονται με ίσους όρους αυτό που ζει ο υπόλοιπος ελληνικός πληθυσμός, αυτό πρέπει να βοηθήσουμε, διατηρώντας ο καθένας την ιδιαιτερότητα και ταυτότητά του.

Με όλα τα ανοιχτά μέτωπα της, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα η Θράκη να εξελιχθεί επενδυτικά ή κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο δυσμενών εξελίξεων;
Η αλήθεια είναι ότι η γειτονιά μας περνάει δύσκολες και συγκρουσιακές στιγμές και τα γεγονότα στην Τουρκία δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για καλύτερες μέρες στην περιοχή, δεν έχω την αίσθηση ότι αυτό θα επηρεάσει την Ελλάδα. Απλώς όταν ζεις σε μια γειτονιά με κάποια προβλήματα, αυτά εξ αντανάκλασης θα έρθουν και σε σένα. Εμείς σαν Ελλάδα αυτό που έχουμε να κάνουμε – αντί να ανακαλύπτουμε παντού εχθρούς είναι να φροντίσουμε οι πολίτες της Θράκης να έχουν την καλύτερη δυνατή τύχη στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους. Να σταματήσουμε την πολιτική δύο ταχυτήτων απέναντι στη Θράκη, ως περιοχής δήθεν λιγότερης σημασίας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Να στρέψουμε την προσοχή μας στην περιοχή που πόσο έχει ταλαιπωρηθεί με τάχα επενδυτικούς νόμους που είχαν γεμίσει την περιοχή με σκελετούς κτηρίων για λεφτά. Να τελειώνει αυτό το πράγμα, η κοροϊδία, και μετά να συζητήσουμε για εξωτερικά και να δούμε τη Θράκη όχι ως απειλή, ότι δηλαδή απειλείται, αλλά ως ευκαιρία. Σα γέφυρα στα Βαλκάνια, σαν ενεργειακό κόμβο, σα δρόμο συνεννόησης. Νομίζω ότι πολλά μπορεί να δώσει η πολυμορφία και η ιδιαιτερότητα της Θράκης, και πρέπει να επενδύσουμε θετικά, όχι φοβικά, όχι αρνητικά.

Ζούμε τη «χαρά» της εξόδου στις αγορές σήμερα, που σημαίνει ότι αλλάζει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, βλέπετε εσείς κάτι τέτοιο;
Είναι περισσότερο συμβολικό και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας παρά ουσίας. Βγαίνουμε για περιορισμένη διάρκεια και με υψηλό επιτόκιο. Δεν θέλω να καταστροφολογήσω, όπως ακούω ότι κάνουν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πρέπει να το δούμε στις διαστάσεις του, δηλαδή είναι μια έξοδο, μια πώληση με αγγλικό δίκαιο, δηλαδή οι αγοραστές θα είναι απόλυτα προστατευμένη από τυχόν κούρεμα. Είναι η χαρά των εισοδηματιών, γιατί γίνεται για απίστευτα ευνοϊκούς για τους ξένους όρους, δεν θέλω να ισοπεδώσω τη διαδικασία, αλλά σε αυτή τη χώρα σπάνια μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων αλλά μένουμε στην επιφάνεια, καλό για την ατμόσφαιρα και την ψυχολογία, αλλά ουσιαστικά περιορισμένης αξίας.

Σας φοβίζει προσωπικά ο σταυρός προτίμησης;
Σε μια δημοκρατική κοινωνία το να αλλάζεις τον εκλογικό νόμο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές δεν είναι και το ότι πιο δημοκρατικό. Ένα κατ’ εξοχήν δημοκρατικό μέτρο όπως η σταυροδοσία θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί τουλάχιστον ένα χρόνο πρωτύτερα ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να κατεβούν σε αυτόν τον στίβο. Δηλαδή έχουμε μια περίπτωση όπου γίνεται μια εργαλειοποίηση ενός τιμοκρατικού μέτρου για μικροκομματικούς σκοπούς, όλοι γνωρίζουμε τις συζητήσεις και τις πιέσεις που υπήρχαν για τα ευρω-ψηφοδέλτια. Εγώ θα δώσω αυτή τη μάχη, το οφείλω στον κόσμο.

Έχουν μεγαλύτερο βάρος και νόημα οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά;
Η σταυροδοσία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, ένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό και την ανάγκη του κόσμου να παρουσιάσει τη δουλειά, το έργο, την προσωπικότητα, με πολύ πιο έντονο τρόπο, και αυτή είναι η θετική πλευρά της σταυροδοσίας. Από την άλλη, όλα κρίνονται στην Ευρώπη, αν και για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση γίνεται με εσωτερικούς όρους. Η Ευρώπη δεν είναι μια έννοια ουδέτερη, αλλά έχει πρόσημο, συντηρητικό ή προοδευτικό, το συντηρητικό το ζήσαμε στο πρόσωπο της Μέρκελ και στο προσωπικό της με την μονόπλευρη λιτότητα. Εμείς ελπίζουμε ότι η νέα Ευρώπη θα είναι προοδευτική με έμφαση στη συνεργασία, στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας που είναι μια οδυνηρή πληγή και στη Θράκη.

Μπήκατε στο στόχαστρο πρόσφατα πρώην συντρόφων γιατί από το ΠΑΣΟΚ μεταπηδήσατε στη ΔΗΜΑΡ. Ποιο είναι το σχόλιο στους επικριτές σας, που μίλησαν με σκληρά λόγια;
Δεν έχω ενταχθεί, απλώς θα συνεργαστώ για τις ευρωεκλογές στη δημοκρατική συμπαράταξη. Από εκεί και πέρα θα κριθεί από το πλαίσιο των συμφωνιών που θα γίνουν, αν αυτή η συνεργασία και κατά πόσο θα μπορέσει να αποτελέσει τον πόλο γύρω από τον οποίο θα οργανωθεί η κεντροαριστερά και η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό, όχι σαν αυτόν του ΠΑΣΟΚ ή της ΕΛΙΑΣ. Όχι με ένα τρόπο μονομέτωπου σαν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σαν έναν αυτόνομο χώρο. Με γέφυρες και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συνομιλεί με όλους αλλά διατηρεί την αυτονομία του. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε με ουσιαστικές επιλογές της ΝΔ και όχι πάντα με μνημονιακές υποχρεώσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από αυτόν τον αυτόνομο χώρο, γιατί αλλιώς θα πάμε σε μια μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που δεν μπορεί να είναι καλή, ούτε για τον τόπο ούτε για τους πολίτες.

Επιλέξατε δηλαδή έναν νηφάλιο τρόπο, με άτομα που έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις;
Ακριβώς, πρόσφατα κατηγορήθηκα και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι είμαι ζήτουλας και ότι πάω για μια θεσούλα. Πρώτα από όλα δεν τον ακολουθώ ούτε στην ορολογία ούτε στο υβρεολόγιο. Αν ήθελα μια θεσούλα θα πήγαινα σε ένα από τα κυρίαρχα κόμματα. Το κάνω επειδή το πιστεύω, επειδή νομίζω ότι ο χώρος είναι αναγκαίος, και επειδή θεωρώ ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι μια νηφάλια, σοβαρή φωνή και αποτελεί την υπεύθυνη αριστερά. Ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει αν είναι μια καιροσκοπική και οπορτουνιστική κίνηση εκ μέρους μου, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ένας ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής τελικά έχει δυνατότητες να κάνει κάτι για τη χώρα του ή απλώς ψηφίζει με την ομάδα του, χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό;
Ήμασταν 22 ευρωβουλευτές, τώρα θα είμαστε 21, λόγω της ένταξης της Κροατίας στη Ε.Ε., 22 λοιπόν από τους 765. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε και υπερασπιστήκαμε τις ελληνικές θέσεις, και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσω σε όλους τους συναδέλφους, ανεξαιρέτως πολιτικής κατεύθυνσης, και κάναμε την παρουσία και φωνή της Ελλάδας πολύ εμφανή και πολύ καθαρή. Εγώ κατάφερα και έγινα εισηγητής δύο μεγάλων εκθέσεων, και εκλέχθηκα από τη σοσιαλιστική ομάδα, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Μετράει η προσωπική αξιοπιστία, μετράει η γνώση και η προσωπικότητα και ο κοινός αγώνας για τη χώρα μας. Ναι, στο κοινοβούλιο μπορείς να αλλάξεις πράγματα. Το πώς καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, που όλοι θυμούνται ποια ήταν στην αρχή ήταν μεγάλο βήμα. Αυτό το πέτυχαν 22 άνθρωποι που δούλευαν μέρα νύχτα. Ξέρω ότι υπάρχει απαξίωση από την ελληνική κοινωνία προς τους ευρωβουλευτές.

Πολλοί λένε πάντως ότι λίγο πριν τις εκλογές τους θυμάστε;
Εγώ το καταλαβαίνω, η δουλειά μας είναι κυρίως στις Βρυξέλλες. Πολλοί από εμάς επιλέξαμε να μην είμαστε στα τηλεοπτικά κανάλια, να μην κάνουμε δημόσιες εμφανίσεις, να καθόμαστε πέντε μέρες την εβδομάδα και να δουλεύουμε για τα θέματα αυτά, στις Βρυξέλλες, που λαμβάνονται οι αποφάσεις, και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο ευρωβουλευτής είναι παρεξηγημένος και δεν λέω ότι όλοι είμαστε τέλειοι. Αλλά η δουλειά είναι να είσαι όλες τις εργάσιμες μέρες εδώ, και όχι να κόβεις βόλτες στις τηλεοράσεις. Βέβαια, είναι και αυτό καλό, αλλά είναι σχετικό και με την αρμοδιότητά του. Για παράδειγμα ο συνάδελφός Σπύρος Δανέλλης, που έκανε ένα λαμπρό έργο στον τομέα της Αγροτικής πολιτικής έχει γυρίσει σε πολλές περιοχές, έχει έρθει και στην Κομοτηνή, καθώς έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες για τη νέα αγροτική πολιτική. Ένα κομμάτι της δουλειάς του ήταν η επιτόπια ενημέρωση των πολιτών. Τα δικά μου θέματα όμως, που είναι θέματα σκληρής πολιτικής (εξωτερικής πολιτικής, εθνική άμυνα), επέβαλαν την παρουσία του στις Βρυξέλλες, για να μην παν οι αποφάσεις ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Ανάλογα με τον τομέα του καθενός είναι και διαφορετικές οι ανάγκες.

Συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ» και στον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη, 11/04/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.