hits counter

Να μην ξεχνάμε τα θέματα άμυνας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 θα είναι το πρώτο, μετά από πολλά χρόνια, που θα είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.

Τελευταία αντίστοιχη συζήτηση έγινε το 2008 και έκτοτε πολλά συνέβησαν στο διεθνές περιβάλλον. Ο κόσμος άλλαξε, αλλά και n ίδια n Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε ριζικά μέσα από την κρίση, ενώ οι προτεραιότητες που έβαζε για χρόνια για τον εαυτό της δεν μπορούν να είναι πια οι ίδιες.

Έχει λοιπόν σημασία, υπό το φως της νέας πραγματικότητας, σε μια Ένωση που οι αντοχές της δοκιμάζονται καθημερινά από την κρίση, να γίνει μια ψύχραιμη συζήτηση για την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και για τον ρόλο που n Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διαδραματίσει σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Η ανάδυση νέων δυνάμεων, όπως n Βραζιλία, n Ρωσία, n Ινδία, n Κίνα, n μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τον Νότιο Ειρηνικό, n κρίση στη Νότιο Μεσόγειο, n συριακή καταστροφή, n εμφάνιση νέων απειλών αλλά και το δεδομένο ότι πλέον διεθνείς παίκτες είναι και πολλοί μη κρατικοί δρώντες, υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στο βασικό ερώτημα σχετικά με το πως βλέπει τον εαυτό της: Μια μεγάλη αγορά ή έναν ισχυρό διεθνή παράγοντα με παρουσία και ρόλο και στο επίπεδο της ασφάλειας, κυρίως στα θέματα της άμεσης γειτονιάς της;

Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν επιτακτική τη συζήτηση. Εξάλλου, n Ένωση καλείται πλέον να επιχειρεί στην ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα, το διάστημα (με τους δορυφόρους, κομβικούς για την επικοινωνία) αλλά και στο διαδίκτυο. Οι απειλές στην ειρήνη και την ασφάλεια έχουν πολλαπλασιαστεί και μαζί τους πολλαπλασιάζονται και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης όπου πρέπει βασικές δράσεις να καλυφθούν με περιορισμένους πόρους. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερος συντονισμός αλλά και αποφυγή σπατάλης με κάθε τρόπο, προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Το ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί το Δεκέμβριο να γίνει μια, σε βάθος και ουσιαστική, συζήτηση για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής άμυνας. Να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που βάζουν τα θεμέλια ενός διαρκούς διαλόγου, που να αντανακλά μια νέα αποφασιστικότητα της Ευρώπης να προχωρήσει και στον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από μια τέτοια συζήτηση.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι εισηγήτρια, έχει πολλές σημαντικές για τη χώρα μας αναφορές: τη ρήτρα συνδρομής και τη ρήτρα αλληλεγγύης σε περίπτωση επίθεσης, την έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια, με έκκληση για την εκπόνηση ευρωπαϊκής θαλάσσιας στρατηγικής, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Σύμβασης για τη θάλασσα (υπενθυμίζεται ότι n Τουρκία δεν την έχει υπογράψει). Παράλληλα δίνεται έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια των υποδομών που μας ενδιαφέρουν και λόγω των συμφωνιών για τους αγωγούς, αλλά και ενόψει των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει n έμφαση που δίνεται στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κομβικής σπουδαιότητας για τη χώρα. Με εξοικονόμηση πόρων, με ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία που θα εδράζεται στην αναγκαία εμπιστοσύνη και το κοινό συμφέρον, με φροντίδα και ευαισθησία για τις κοινωνικές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της αμυντικής βιομηχανίας μπορούμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα και να εμποδίσουμε την επανεθνικοποίηση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν»

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.