hits counter

Να κερδίσουμε τον ρόλο μας στην Ευρωβουλή

Να κερδίσουμε τον ρόλο μας στην Ευρωβουλή

Η Μαριλένα Κοππά, υποψήφια ευρωβουλευτής της «ΔΗΜ.AP. – Προοδευτική Συνεργασία», μιλάει για τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, κρίνει τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής σχολιάζοντας τα ποσοστά Καμίνη, Σγουρού και Μπουτάρη, δεν αποκηρύσσει το παρελθόν της, ωστόσο, όπως η ίδια λέει, ακολουθεί ανθρώπους που βλέπουν το μέλλον τους σε μια ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Κυρία Κοππά, πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα σας;

Πρώτον, παγιώθηκε η εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.). Προσοχή όμως: το 16% της Χ.Α. στην Αθήνα αντιστοιχεί σε 35 χιλιάδες ψήφους -ούτε 7% του εκλογικού καταλόγου-, ένα ποσοστό που θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν οι εκλογικοί κατάλογοι περιελάμβαναν όσους πραγματικά ζουν στην πόλη.
Η κυβέρνηση που δήλωνε διά στόματος Μπαλτάκου «δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την έκθεση της Ένωσης για τη ρατσιστική βία, η κυβέρνηση που ανέχτηκε τη Χ.Α. όσο «ανακαταλάμβανε τις πλατείες» με τις επιχειρήσεις-σκούπα της ΔΙΑΣ με στόχο την τρομοκράτηση των αλλοδαπών (τα ποσοστά συλλήψεων από τις προσαγωγές ήταν ελάχιστα), η κυβέρνηση που λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και «εντολές» αντί των θεσμικών προβλέψεων του Υπουργικού Συμβουλίου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που αποσύρει νομοθετικές πρωτοβουλίες και νόμους σαν τον αντιρατσιστικό και της ιθαγένειας, έχει τεράστια ευθύνη για την «κανονικοποίηση» του ακροδεξιού στοιχείου –την αποδοχή του ως μέρους της συντεταγμένης πολιτείας και του κοινοβουλευτισμού.
Σε ό,τι με αφορά, είχα έγκαιρα προειδοποιήσει στην Ευρωβουλή από το 2012 ότι η υιοθέτηση της ατζέντας της άκρας δεξιάς από την κυβέρνηση νομιμοποιεί την ατζέντα της Χ.Α., ήδη επί δημαρχίας Κακλαμάνη. Τότε είχα κατηγορηθεί ότι «εκθέτω τη χώρα», με αποτέλεσμα μέχρι και να δεχτώ απειλές. Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια αριστερή στροφή στην κοινωνία, ως απάντηση στο δίλημμα της Ν.∆. περί Αριστεράς/Δεξιάς, είτε μιλάμε για την Κεντροαριστερά, είτε για Αριστερά. Μιλάμε για αυτοδιοίκηση, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι θετικό, δεδομένης της πρώτης παρατήρησης.

Πώς ερμηνεύετε το ότι Καμίνης, Σγουρός και Μπουτάρης κρατάνε τα ποσοστά τους και περνάνε στον δεύτερο γύρο;

Δύο αυτοδιοικητικές επιλογές της ΔΗΜ.ΑΡ. δικαιώθηκαν για δεύτερη φορά στην κάλπη, έχοντας αποδείξει, με το έργο τους, την αξία της συνεργασίας δυνάμεων, κάτι που ήταν και παραμένει στόχος της ∆ΗΜ.ΑΡ. Το αποδεικνύουμε τώρα και με το επόμενο βήμα, το ψηφοδέλτιο της Προοδευτικής Συνεργασίας.
Ήσασταν στην Ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ. Τι καινούργιο κομίζετε με την υποψηφιότητά σας με τα «χρώματα» της ∆ΗΜ.ΑΡ.;
Δεν αποκηρύσσω το παρελθόν μου, αντίθετα, τιμώ τις επιλογές μου. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, όχι εγώ. Τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσωπα που δεν αποτελούσαν προσωπική επιλογή του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιθωριοποιήθηκαν, γεγονός που μικρή σημασία θα είχε εάν αυτό δεν είχε συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. Με τη διαδρομή που έχω πίσω μου πιστεύω ότι σε κρίσιμες στιγμές, που σίγουρα είναι μπροστά μας, μπορώ να είμαι χρήσιμη στη γνήσια Κεντροαριστερά.
Στην Ευρωβουλή των 751 μελών από 28 κράτη, ο ρόλος μας δεν μας ανήκει, τον κερίζουμε. Ο δικός μου ρόλος είχε σταθερά προοδευτικό πρόσημο. Βρέθηκα πολλές φορές να συμφωνώ με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και να διαφωνώ με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που είναι καταγεγραμμένο και στις επερωτήσεις μου και στην αρθογραφία μου. Η ΕΡΤ ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έτρεχαν και τρέχουν στη Θεσσαλονίκη για το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού είναι παλαιοί μας γνώριμοι. Όμως, όταν η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και πουλάς τον κόσμο όποτε σε χρειάζεται, αυτός σε εγκαταλείπει. Εγώ ακολουθώ τους ανθρώπους που εκτιμώ και βλέπουν το μέλλον τους σε μια ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αυτό θέλει σοβαρή συζήτηση, και τέτοιες εντός του ΠΑΣΟΚ έχουν εκλείψει προ πολλού.

 

«Ας αναλάβει και ο Βενιζέλος τις ευθύνες των επιλογών του»

 

Η Ελιά είναι Κεντροαριστερά; Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τη ΔΗΜ.ΑΡ.;

Η Ελιά αποτελεί εκλογική «συνάθροιση», όπως την αποκάλεσε ο κύριος Λοβέρδος, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι είναι κάτι περισσότερο από τις προσωπικές επιλογές της σημερινής του ηγεσίας. Αφού ο κύριος Βενιζέλος προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφορμήσει στη ∆ΗΜ.ΑΡ., άδειασε το εγχείρημα των 58 και άθροισε όσους απέμειναν. Μακάρι να πάει καλά, αλλά για την ώρα αντί για «ΠΑΣΟΚ και άλλοι» μοιάζει να είναι «ό,τι δεν αποξένωσε ο νέος πρόεδρος» την τελευταία διετία, ταυτιζόμενος με την αντιδραστικότερη μεταπολιτευτικά εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας και επιτιθέμενος κατ” εξακολούθηση στον χώρο: από τη ΔΗΜ.ΑΡ. μέχρι τα στελέχη του, όπως στη δική μου περίπτωση. Κάποια στιγμή ας αναλάβει και εκείνος τις ευθύνες των επιλογών του.

• Συνέντευξη στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.