hits counter

Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ

Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ

Οι προκλήσεις που έχει το Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς  λαούς, η επιλογή της ΔΗΜΑΡ και το… ΠΑΣΟΚ εσωτερικού και εξωτερικού. Η υποψήφια ευρωβουλευτής κυρία Μαριλένα Κοππά, μια πολιτικός  που έχει συγκεντρώσει τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης,  στην  συνέντευξή της μιλά για το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, για το ΠΑΣΟΚ της τελευταίας διετίας αλλά και ιδεολογική συγγένεια της ΔΗΜΑΡ με την σοσιαλδημοκρατία. 

Γιατί κρίνεται κρίσιμη –και  για την Ελλάδα- η επόμενη πενταετία του Ευρωκοινοβουλίου; Ποιες  μείζονος σημασίας αποφάσεις βρίσκονται  σε εκκρεμότητα  και πως αυτές επηρεάζουν τους Έλληνες;
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα επιλέξουμε την επόμενη Επιτροπή. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση που θα επηρεάσει τον αναπόφευκτο πλέον θεσμικό μετασχηματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χάσει πλέον την ικανότητά της να ρυθμίζει τις χρηματαγορές, ακριβώς επειδή σχεδιάστηκε για να ελέγχει τον πληθωρισμό ενώ το πρόβλημα τώρα είναι η αναιμική ανάπτυξη και ο αποπληθωρισμός. Η Επιτροπή έχει χάσει πλέον τη δυνατότητα να «εποπτεύει» τις αγορές. Για παράδειγμα, κάθε προοδευτική φορολογική πρωτοβουλία οδηγεί στη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών. Η Ρωσία «παίζει» το ένα κράτος απέναντι στο άλλο, είτε απειλώντας να αποσύρει τα κεφάλαια των ολιγαρχών (Βρετανία), είτε απειλώντας να ακυρώσει παραγγελίες όπλων (Γαλλία), είτε απειλώντας να μας αφήσει στο κρύο και με ακριβή ενέργεια. Η Ευρώπη φαντάζει ένα άθροισμα σχεδόν σε κάθε πολιτική της. Καιρός για σύνθεση λοιπόν.

Εάν δεν προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη «φιλολαϊκή», δηλαδή με ερείσματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με καθαρούς πόρους, με επενδύσεις, με αποκατάσταση του ελέγχου των αγορών από την πολιτική, με κοινωνική συνοχή, με Κοινωνικό Μοντέλο, με στοιχειώδη μεταφορά πλεονασμάτων από Βορρά προς Νότο, δε θα υπάρχουν πλέον αρκετοί φιλοευρωπαϊστές για να διατηρήσει τη συνοχή της η Ευρώπη. Δεν ψηφίζουμε «την επόμενη Ευρωβουλή», ψηφίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης, με τη μνήμη της γενιάς που έζησε σε μια Ευρώπη δύο παγκοσμίων πολέμων. Όσοι θεωρούμε τον εαυτό μας προοδευτικό, οφείλουμε τώρα να είμαστε εκεί.

Η συλλογή του 1.680.172 υπογραφών για την ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν η πρώτη πρωτοβουλία παρέμβασης των ευρωπαίων πολιτών σε αποφάσεις πολιτικής της ΕΕ. Μπορεί να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, όπως στην περίπτωση των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στα πλαίσια του Μνημονίου; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των Ελλήνων ευρωβουλευτών;
Ναι, η πρωτοβουλία πολιτών μπορεί να αξιοποιηθεί. Ακόμα και οι συντηρητικοί του Λουξεμβούργου έχουν πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ στη Γερμανία επιστρέφουν υπό δημόσιο έλεγχο οι υδάτινοι πόροι. Δεν είναι ακόμα στην κουλτούρα μας. Στην καμπάνια της Θεσσαλονίκης, για πολλές μέρες είχαμε περισσότερες υπογραφές από Γερμανούς παρά από Έλληνες. Κρίμα που δεν κάναμε κάτι ανάλογο και με την ΕΡΤ.

Υπάρχουν φυσικά και «παραδοσιακά εργαλεία» για ένα Ευρωβουλευτή, όπως οι ερωτήσεις. Κάποτε κατέθεσα μια ερώτηση στην Επιτροπή και αναρωτιόμουν γιατί η COSCO πρέπει να έχει προνομιακούς όρους απόδοσης ΦΠΑ έναντι του ΟΛΠ, που είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Άκουσα πολλά τότε. Αλλά το θέμα δεν είναι να υποσκάπτεις ξένες επενδύσεις, αλλά να είμαστε ευρωπαϊκό κράτος. Και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των τελευταίων χρόνων – της μιας προσφοράς και των χαμηλών τιμημάτων – σίγουρα αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Αλλά ο Ευρωβουλευτής χωρίς πολιτική και κοινωνική στήριξη δεν έχει τύχη χωρίς υποστήριξη βάσης. Και δυστυχώς ασχολούμαστε με την Ευρωβουλή κάθε πέντε χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι η άμεση εκλογή θα κάνει τη διαφορά.

Ας μη γελιόμαστε. Ζούμε μια συντηρητική στροφή. Σας υπενθυμίζω ότι ο «χρυσός κανόνας» ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που ευαγγελίζεται η Γερμανία, είναι κανόνας που δεν μπορεί ούτε η ίδια να τιμήσει. Η Γερμανία, μόλις φέτος, με φθηνό δανεισμό που οφείλεται στην καταφυγή κεφαλαίων από το Νότο προς το Βορρά, με μηδενικό κόστος δανεισμού, με τη χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, για πρώτη φορά αναμένει πλεονασματικό προϋπολογισμό. Και ήταν η πρώτη χώρα που παραβίασε τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ανοχή της Επιτροπής. Ο παραλογισμός είναι προφανής. Αυτή η πολιτική, αυτοί οι μηχανισμοί, δεν στέκουν. Η αλλαγή στην Ευρώπη δεν είναι επιλογή. Πρόκειται για θέμα χρόνου. Και η υπεύθυνη αριστερά πρέπει να καλλιεργεί τις συμμαχίες που χρειάζονται για να είμαστε εκεί, όταν κάθε ψήφος και κάθε φωνή θα μετράει. Εάν έλθει η αλλαγή, εάν τη φέρουμε, στην Ευρωβουλή θα τη φέρουμε.

Πως κρίνετε την πολιτική που ακολούθησαν τα ελληνικά κόμματα στην περίπτωση της κατάρτισης της λίστας των υποψήφιων ευρωβουλευτών τους από το 1981 μέχρι σήμερα;
Παντού, σε όλο τον κόσμο, προκύπτουν λαϊκοί βάρδοι και ποδοσφαιριστές. Από την άλλη πλευρά, έχουμε και είχαμε μεγάλες προσωπικότητες στην Ευρωβουλή. Το κριτήριο επιλογής προσώπων είναι πολιτικό ή «σταυροφορικό». Συχνά στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά ισχύει και το αντίθετο: τα μέσα αναδεικνύουν τον πραγματικό σκοπό.

Η κεντρική πολιτική ηγεσία –κόμματα ή κυβέρνηση – παρεμβαίνει στην δραστηριότητα των ευρωβουλευτών θέτοντας περιορισμούς  στο εύρος και στο περιεχόμενο των  πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών τους; Ποια είναι η δική σας εμπειρία των τελευταίων δυο χρόνων;
Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Υπήρχε ένα ΠΑΣΟΚ Εσωτερικού και ένα Εξωτερικού. Για την ακρίβεια κανένα ενδιαφέρον. Μόνο για τη φωτογραφία εμφανιζόντουσαν.

Η επιλογή  να  διεκδικήσετε την προτίμηση των Ελλήνων στις προσεχείς ευρωεκλογές  με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ τι μπορεί να σημαίνει για τον ψηφοφόρο;
Είναι μια επιλογή που προφανώς δεν έγινε με τη βεβαιότητα της εκλογικής μου αποκατάστασης. Ήταν μια επιλογή συνείδησης, επειδή η ΔΗΜΑΡ υπήρξε, κατά την εκτίμησή μου, πολύ περισσότερο συνεπής στη στάση της ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό και προοδευτικό. Και τελικά πιστεύω ότι στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει ένα αξιακό πλαίσιο και μια συνέπεια που μπορεί να διευκολύνει τη σύσταση ενός προοδευτικού Τρίτου Πόλου, αριστερού, χωρίς παλαιοκομμουνιστικές εμμονές ή πελατειακές λογικές άθροισης «σταυροφόρων» και κομματαρχών. Και φυσικά δε χρειάζεται να απολογούμαι για των Μπαλτάκο, Βαρβιτσιώτη, Γεωργιάδη, Βορίδη και να νιώθω μέλος συνιστώσας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ πλέον να κλείνω μάτια και αυτιά «για τη σωτηρία της χώρας», με εντολή Σαμαρά και επιλεκτικές παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Υπουργού Εξωτερικών.

Συνέντευξη στο «Paratiritis.gr» και στο δημοσιογράφο Γ. Κτικαδιανό, 15/05/2014 

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.