hits counter

H παρέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ είναι μια θλιβερή κατάληξη

H παρέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ είναι μια θλιβερή κατάληξη

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη για τις εξελίξεις στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καθώς και για την πρόσφατη ακρόαση των εκπροσώπων της τρόικας στο Ε.Κ. στα πλαίσια του ελέγχου του έργου της τρόικας από την Επιτροπή Οικονομικών του Ε.Κ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κα Μαριλένα Κοππά, είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής και φυσικά της ζήτησα να μιλήσουμε σήμερα για τα θέματα τα οποία είναι σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την ακρόαση των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών μας, αλλά θα ξεκινήσω φυσικά από τις εξελίξεις στο ραδιομέγαρο. Καλή σας ημέρα κα Κοππά.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα πρώτο σχόλιο θα ήθελα για τη σημερινή εξέλιξη.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Το πρώτο σχόλιο είναι ότι αυτή η σημερινή παρέμβαση των ΜΑΤ είναι μια θλιβερή κατάληξη μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που όμως πήγε να εφαρμοστεί με αυταρχικό τρόπο.

Στις δημοκρατίες τα θέματα θα έπρεπε να λύνονται με εξοντωτικό διάλογο, πράγμα το οποίο δε συνέβη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τον τρόπο ο οποίος έγινε. Tώρα άκουγα το σχόλιο από τον κ. Μουρελάτο, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, του κόμματός μου και ειλικρινά εκπλήσσομαι όταν το πρωί ο Υπουργός από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καψής, δήλωνε άγνοια.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς πως μια ανακοίνωση η οποία καλύπτει αυτή την ενέργεια και επιχαίρει μάλιστα μπορεί να βρεθεί σε αντιστοιχία με τη δήλωση του κ. Καψή. Εμένα προσωπικά μου δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός για τη δημόσια τηλεόραση, ναι.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, να δηλώνει άγνοια, όταν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο το συζήτησαν χθες και προφανώς συμφώνησαν εφ΄ όλης της ύλης.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, φυσικά μέσα στη μέρα θα έχουμε όλοι, περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά να επιχαίρει κανείς για μια μεταρρύθμιση που καταλήγει να γίνει με τα ΜΑΤ, το θεωρώ λάθος και είναι κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους.
Σίγουρα έπρεπε να υπάρξει μια κατάληξη, δεδομένου ότι πλησιάζει η Ελληνική Προεδρία και η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Όμως περισσότερο προβληματισμό θα έπρεπε να μας δημιουργήσει αυτό παρά χαρά για την κατάληξη αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κοππά να περάσουμε λίγο στα θέματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Είχε συζητηθεί κι εδώ με την παρουσία του κ. Σουλτς στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, την Τρίτη, αυτή η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου αν δεν κάνω λάθος να προσέλθουν προκειμένου να «απολογηθούν» – βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά- για υπέρβαση αρμοδιοτήτων.

Πείτε μας τι ακριβώς εξετάζεται και γιατί αυτή τη χρονική συγκυρία, επιτρέψτε μου το σχόλιο, που δημιουργεί ερμηνείες ότι ενδεχομένως να είναι προσανατολισμένη σε προεκλογικές στοχεύσεις.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Το πρόβλημα της τρόικα, το οποίο έχει εντοπιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και δεν είναι κάτι καινούριο, είναι η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας.

Διότι εδώ δεν πρόκειται για μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, ένα θεσμό ο οποίος λογοδοτεί κάπου στο Ευρωκοινοβούλιο ή σε άλλο θεσμό, αλλά μια ομάδα τεχνοκρατών, μια ομάδα υπαλλήλων, που δε λογοδοτεί απολύτως σε κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω για την έκφραση την οποία χρησιμοποιείτε, «λογοδοσία», δηλαδή το ότι δε λογοδοτούν. Το γεγονός ότι ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Θεσμική Ηγεσία και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και όχι μόνον του ελληνικού προγράμματος αλλά των χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο, εγκρίνεται ή συζητείται από το Eurogroup αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν παρέχει μια θεσμική κάλυψη σε ενέργειές τους;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Θεσμική κάλυψη παρέχει. Δεν απαντά όμως στο αίτημα λογοδοσίας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται καθώς το μόνο αρμόδιο όργανο που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα είναι ένα πάγιο αίτημα και σε καμια περίπτωση δε νομίζω ότι είναι κάτι προεκλογικό.

Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να κάνει μια έκθεση με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Ότμαρ Κάρας Αυστριακό, από το Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή καμία υπόνοια ότι πρόκειται για κάποιον από τις χώρες του Νότου, ο οποίος ακριβώς θα εξετάσει και με έκθεσή του το θέμα της λογοδοσίας, με ότι ειδικό βάρος έχει μια έκθεση από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για ένα τέτοιο ζήτημα.

Για μας εδώ κι όχι μόνο για τους Ευρωβουλευτές του Νότου αλλά και για όλους τους Ευρωβουλευτές, το ζήτημα της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι κεντρικό από την αρχή της έναρξης τέτοιου τύπου προγραμμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία, δηλαδή είναι ένας άλλος θεσμός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προσέλθει εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν δημιουργεί ζητήματα δύο ταχυτήτων;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει ούτε μια συνάντηση του Eurogroup χωρίς την παρουσία της κας Κριστίν Λαγκάρντ τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Είναι μια πρακτική η οποία δε θεσμοθετήθηκε, η οποία υιοθετήθηκε ντε φάκτο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως θεσμική κάλυψη. Άρα τίποτα δε θα εμπόδιζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρίσταται κι αυτό, όπως παρίσταται και η κα Λαγκάρντ στο Eurogroup.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρνήθηκε λοιπόν;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Τώρα σε αυτήν αρνήθηκε να είναι, εμείς όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαντήσει ο κ. Μαζούχ και ο κ. Ντερούζ, όπως έκαναν δύο μέρες πριν, γιατί αυτοί εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω βγήκαν ενδιαφέροντα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί της ουσίας τα συμπεράσματα από αυτές τις ακροάσεις των κυρίων Ντερούζ και Μαζούχ ποια είναι σε ότι αφορά και το γενικότερο ζήτημα του υπερχρεωμένου Νότου, αλλά φυσικά και την Ελλάδα;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Θα σας τα πω επιγραμματικά.

Πρώτον, καμιά ουσιαστική αυτοκριτική, μίλησαν μόνον για αστοχίες οι οποίες οφείλονται στις καθυστερήσεις στα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα και όχι σε δικούς τους ουσιαστικά κακούς υπολογισμούς.

Δεύτερο σημείο, μίλησαν για νέα μέτρα για να γίνει βιώσιμο το χρέος, βέβαια είπαν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει κυρίως μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι με οριζόντια μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει, για να είναι βιώσιμο το χρέος.

Και στην ερώτηση την οποίαν δέχθηκαν «γιατί δε λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση βιωσιμότητας του χρέους» είπαν ότι περιμένουν τον Απρίλη του 2014 ώστε η Eurostat να επικυρώσει τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Τρίτο σημείο, αν μου επιτρέπετε, καμία πρόβλεψη ουσιαστική λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς, ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει εν μέρει στις αγορές το 2015.

Η μόνη χώρα για την οποίαν οι προβλέψεις ήταν μάλλον αρνητικές ήταν η Κύπρος, η οποία θα συνεχίσει να έχει μια ύφεση 4% τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται ότι μπαίνει από το 2014 σε ρυθμό ανάπτυξης, αλλά αυτά όπως είναι τα πράγματα σήμερα κι αν το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα εφαρμοστεί πλήρως.

Από την άλλη να σας πω καταληκτικά ένα σχόλιο, ότι εμένα με σοκάρει αν θέλετε ο τρόπος αντιμετώπισης από τους δύο κυρίους, που φυσικά αποφεύχθηκε η χρεοκοπία που για όλους μας είναι το μείζον, αλλά όταν λένε «πετύχαμε μείωση δημόσιων δαπανών που αφορά μισθούς συντάξεις, πετύχαμε να συρρικνώνουμε τον δημόσιο τομέα», είναι σοκαριστικό.

Δηλαδή είναι η αίσθηση που πάντα είχα ακούγοντάς τους και διαβάζοντας δηλώσεις τους, ότι μιλάνε για νούμερα χωρίς να έχουν την εικόνα ότι πίσω κρύβονται πραγματικοί άνθρωποι, ζωές οι οποίες καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από αυτή την κρίση, τις συνέπειες και το μνημόνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας επιβεβαιώθηκε δηλαδή η εικόνα, αυτό που λέμε ως εκτίμηση ότι βρίσκονται σε απόσταση από την πολιτική ενδεχομένως και κοινωνική πραγματικότητα και κυρίως την κοινωνική;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Κυρίως από την κοινωνική. Κάθονται σε ένα γραφείο, μιλάνε για νούμερα και από κει και πέρα καλούνται οι Κυβερνήσεις να τα εφαρμόσουν αυτά τα σκληρά μέτρα, οι οποίοι πρέπει να υποστούν κι όλο το δυσβάσταχτο κόστος και άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους, το σχεδιασμό τους, συχνά να μεταναστεύσουν, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κοππά, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Αυτή η εξέταση θα επαναληφθεί, αυτό ήταν μια διαδικασία η οποία έγινε μια φορά και θα επαναληφθεί και το επόμενο διάστημα. Η έκθεση του κ. Κάρας έχει ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Απρίλη, που θα είναι η τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πριν τις νέες ευρωεκλογές.

Θεωρούμε ότι θα ψηφιστεί εκεί, άρα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα πριν από τις ευρωεκλογές κι αυτός είναι ο στόχος κιόλας, το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει το Ευρωκοινοβούλιο με αυτή την έκθεση. Άρα έχουμε χρόνο, μέχρι τότε πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετά καινούρια δεδομένα όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλες τις χώρες του Νότου, τα οποία θα μπορούν να ενσωματωθούν στην έκθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδέχεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία λειτούργησε στην αρχή ad hoc, εννοώ ο ορισμός της τρόικας με τις συχνές επισκέψεις στις χώρες που βρίσκονται στο μνημόνιο, να τελειώσει;

Δηλαδή ενδέχεται μέσα από αυτή τη διαδικασία κι εφόσον διαπιστωθούν κάποια πράγματα, να υπάρξει μια παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου προς τη θεσμική Ευρωπαϊκή Ηγεσία ώστε με άλλο τρόπο πια να υπάρχει αυτός ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τις χώρες που έχουν προβλήματα;

Μ. ΚΟΠΠΑ: Η έκθεση αυτή είναι μια έκθεση πρωτοβουλίας με μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Όμως το Κοινοβούλιο με το κύρος που έχει και με τη νομιμοποίηση που έχει, ως μόνος ευρωπαϊκός θεσμός άμεσα εκλεγμένος από τους Ευρωπαίους πολίτες, θα διατυπώσει την άποψή του.

Το τι θα κάνει το Συμβούλιο από κει και πέρα θα το δούμε, είναι δικό του θέμα, δε δεσμεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα συχνά ότι το Συμβούλιο κινήθηκε ακόμα και αντίθετα με το ΕΚ όπου μπορούσε, όπου δεν υπήρχε μια δεσμευτικότητα. Άρα έχει περισσότερο τη συμβολική σημασία και σηματοδοτεί μια στάση, στην οποίαν έτσι κι αλλιώς το Συμβούλιο, δηλαδή οι Αρχηγοί Κρατών, θα πρέπει να απαντήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν η κα Μαριλένα Κοππά, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σας ευχαριστώ πολύ καλή σας ημέρα.

Μ. ΚΟΠΠΑ: Καλή σας μέρα.

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.