hits counter

«Έδωσα μάχες στις Βρυξέλλες»

«Έδωσα μάχες στις Βρυξέλλες»

Υποψήφια µε τη ∆ΗΜ.ΑΡ. για την Ευρωβουλή θα είναι n Μαριλένα Κοππά

Την υποψηφιότητα της με τη ∆ΗΜ.ΑΡ. για τις ευρωεκλογές του Μαΐου προαναγγέλλει μιλώντας στις «Κάλπες ’14» n Μαριλένα Κοππά, επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σκληρές μάχες για τα συμφέροντα της χώρας. Ακόμα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε, τονίζοντας πως «έχει εξελιχθεί σε συνιστώσα της Ν.∆., χωρίς αρχές και κόκκινες γραμμές».

Για τη δημιουργία της «Ελιάς» αναφέρει ότι «όπως παρουσιάζεται σήμερα είναι παρακλάδι ενός πολύ συγκεκριμένου, ελάχιστα ελκυστικού ΠΑΣΟΚ», ενώ μιλά θετικά για μια ενδεχόμενη επιστροφή της ∆ΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης, αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο δεν αποκλείει στο μέλλον να παίξει πρωταγωνιστικό και ενωτικό ρόλο για μια ενιαία Κεντροαριστερά.

Θα διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Συμφωνείτε με την καθιέρωση της σταυροδοσίας για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου;
Επί της αρχής, ναι, γιατί πρόκειται για μέτρο περισσότερης δημοκρατίας. Αλλά n αλλαγή του εκλογικού νόμου, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές δεν είναι αθώα και σίγουρα δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα.

Ποιες είναι οι βασικές θέσεις της Ελλάδας που προωθήθηκαν μέσω του Ευρωκοινοβουλίου το προηγούμενο διάστημα;
Και οι 22 Έλληνες ευρωβουλευτές εργαστήκαμε για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες ανάμεσά μας. Στα εθνικά θέματα δώσαμε όλοι σκληρές μάχες. Πέρα από αυτά, παλέψαμε να σπάσουμε τα στερεότυπα που κυριάρχησαν με αφορμή την κρίση για τους «τεμπέληδες Ελληνες» απέναντι στον «εργατικό και τίμιο Βορρά». Παλέψαμε και πετύχαμε το Ε.Κ. να είναι ο πιο φιλικός θεσμός της E.E. απέναντι στην Ελλάδα και στα κείμενα του να αναγνωρίζονται οι θυσίες του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. H περίφημη Έκθεση για την τρόικα, για παράδειγμα, περιέχει όλες τις ελληνικές σκιάσεις.

Ποια ελληνικά θέματα θεωρείτε σημαντικά και θα μπορούσατε σε μια επόμενη θητεία σας να τα προωθήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο;
Όσα θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Πιστεύω ότι χρειάζονται άνθρωποι με επιστημονική τεχνοκρατική γνώση και πολιτική εμπειρία, που γνωρίζουν σε βάθος τις ευρωπαϊκές πολιτικές, που έχουν συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο όλα τα εργαλεία που δίνει n ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και το διεθνές δίκτυο επαφών που διαθέτουν. Δούλεψα για την αμυντική και διπλωματική ταυτότητα της Ευρώπης ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής ομάδας στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και ως εισηγήτρια του Ε.Κ. για τα θέματα αυτά. Πάλεψα για τα εθνικά συμφέροντα από θέσεις που δεν έχουν καταλάβει ποτέ Ελληνες και ψηφίστηκαν, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, από την Ολομέλεια δύο Εκθέσεις μου που εξυπηρετούν τη χώρα και τις διεκδικήσεις της. Εργάστηκα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφάνεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις πολιτικές συνοχής. Εκεί έχω εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο όσους δυσανασχετούσαν με μια φασίζουσα ακροδεξιά, που έχει πετύχει να επιβάλει την ατζέντα της. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσω, αν εκλεγώ.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα κριθεί n κυβερνητική πολιτική ή το σχέδιο των ελληνικών κομμάτων για τα ευρωπαϊκά θέματα;
Δυστυχώς, δεν γίνεται συζήτηση για την Ευρώπη, ενώ είναι σαφές ότι n καθημερινότητα μας, σε σημαντικό βαθμό, αποφασίζεται στις Βρυξέλλες. Ακόμη και n προεκλογική αντιπαράθεση αφορά, σχεδόν αποκλειστικά, την εσωτερική πολιτική. Το «ελληνικό πρόβλημα», n υπερχρέωση του Νότου και n ευρωπαϊκή κρίση είναι αλληλένδετα θέματα και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Οι πολίτες είναι σαφές ότι θα στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Αλλά πάντα έτσι δεν γινόταν στις ευρωεκλογές;

Πρόσφατα ανακοινώσατε την αποχώρησή σας από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;
Επειδή το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχτεί σε συνιστώσα της Ν.∆., χωρίς αρχές, χωρίς κόκκινες γραμμές. Ποιος θυμάται άραγε τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει στη Βουλή το 2012 ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «… το Δημόσιο θα αποκτήσει ένα πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο, θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο τις κοινές μετοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θέλουμε, όμως, να βάλουν λεφτά και οι ιδιώτες. Και οι ιδιώτες θέλουμε να βάλουν πολύ περισσότερα λεφτά, θέλουμε μέσα σε πέντε χρόνια να επενδύσουν όλα τα λεφτά που θα έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο για να μειωθεί και πάλι το ελληνικό δημόσιο χρέος».
Την Κυριακή που μας πέρασε τι έγινε αλήθεια; Γιατί ξέραμε ένα ΠΑΣΟΚ του νόμου για την απονομή ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών και του νόμου Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ξέραμε ένα ΠΑΣΟΚ του κόσμου της εργασίας και των συνεταιρισμών. Ένα ΠΑΣΟΚ πολιτικά αυτόνομο. Ένα ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατίας και όχι της κοινοβουλευτικής αθλιότητας και της κατασταλτικής αυθαιρεσίας. Αλλά κάθε φορά που υπενθυμίζει κανείς παρόμοια πράγματα n απάντηση είναι «σιωπή, διασώζουμε τη χώρα». Τόση διάσωση κάποιοι δεν την αντέχουμε.

Αρκετοί θεωρούν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά έναν ρόλο πρωταγωνιστικό και ενωτικό για µια ενιαία Κεντροαριστερά. Ποια είναι n θέση σας;
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πάντα το πατριωτικό του καθήκον. Είμαι σίγουρη ότι θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα και τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Τώρα συνεργάζεστε µε τη Δημοκρατική Αριστερά, θα συμφωνούσατε στο ενδεχόμενο να επιστρέψει π ∆ΗΜ.ΑΡ, στην κυβέρνηση συνεργασίας;
Αν υπάρξουν και τηρηθούν κάποιες προγραμματικές συμφωνίες, θα μπορούσε και αυτό να συμβεί. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν φαίνεται πιθανό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχουν ξεπεραστεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το κεφάλαιο θα ανοίξει και πάλι, και μάλιστα στο προβλεπτό μέλλον. Και ελπίζω τότε το πρόσημο του να είναι προοδευτικό και να αφορά πρώτιστα το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων που σήμερα υποφέρουν και δυστυχούν. και όχι το παρελθόν.

Πιστεύετε ότι το «πείραμα» της «Ελιάς» θα έχει επιτυχία;
H «Ελιά» όπως παρουσιάζεται σήμερα είναι παρακλάδι ενός πολύ συγκεκριμένου, ελάχιστα ελκυστικού ΠΑΣΟΚ, που εξυπηρετεί την προσωπική ατζέντα της ηγεσίας του.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κουνιά, 05/04/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.