hits counter

«Δεν θέλουν μόνο οι επενδυτές σταθερότητα, θέλουν και οι πολίτες»

«Δεν θέλουν μόνο οι επενδυτές σταθερότητα, θέλουν και οι πολίτες»

Η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ στην Ευρωβουλή Μαριλένα Κοππά, μιλάει στον «Η.Α.» για την κεντροαριστερά, το ευρωκοινοβούλιο και τον Γιώργο Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν την επίσκεψή της στα Γιάννενα.

Μήπως έχουν μαζευτεί αρκετοί «εργολάβοι» στο εγχείρημα ανασύστασης της κεντροαριστεράς;
Εξαρτάται πώς εννοεί κανένας τον όρο «ανασύσταση». Αυτό που λείπει είναι ένας εκφραστής της μεσαίας τάξης, που στην Ελλάδα ήταν ο μεγάλος χαμένος της κρίσης. Η ΝΔ μιλάει για «ανταγωνιστική φτώχεια» και προσπαθεί να εδραιώσει και να περιχαράξει δημογραφικά γερασμένες ομάδες πιστών σε τοπικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην εξουσία, προσπαθώντας να διατηρήσει ερείσματα σε πελατειακά δίκτυα, υποσχόμενο τώρα μικρότερες απώλειες έναντι επιδομάτων και θέσεων εργασίας στο δημόσιο, παίζοντας με το φόβο του κόσμου του. Αλλά, κατά τον κ. Βενιζέλο, παρασιτική λογική έχει η ΔΗΜΑΡ. Τώρα, το τελευταίο διακύβευμα στην πραγματική συζήτηση είναι που κατευθύνονται οι ψηφοφόροι. Το πραγματικό ερώτημα είναι όμως «τι θέλουν». Προσωπικά, στο εγχείρημα του τρίτου πόλου πιστεύω ότι μπορεί να βρει κανείς μια καταλυτική δύναμη που μπορεί να διευκολύνει τη δημιουργία ενός μετώπου συγκεκριμένων προτάσεων και προταγμάτων. Μια αριστερά που βάζει στο επίκεντρο τα αιτήματα της απασχόλησης και της μικρομεσαίας επιχείρησης στην οποία στηρίζεται η ελληνική αγορά εργασίας, την παραγωγική αναδιάρθρωση και, καταρχήν, σταθερότητα του κοινωνικού κράτους. Δεν θέλουν μόνο οι επενδυτές σταθερότητα, θέλουν και οι πολίτες και οι καταναλωτές. Και επιτέλους, δεν μπορεί όλες οι μεταρρυθμίσεις να συνιστούν απορρυθμίσεις.

Έχοντας ζήσει μια θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά να αλλάξουν εκεί οι πολιτικές και οι τύχες της Ευρώπης;
Ναι, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα από την Ευρωβουλή, αλλά όχι με 21 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Άρα πρέπει κανείς να αναζητά συμμάχους στη βάση συγκεκριμένης ατζέντας και πολιτικών στόχων. Ας πούμε ότι οι εκπρόσωποι της «Ελιάς» αναζητούν συμμάχους πρώτιστα στη δική τους ομάδα. Εάν δει κανείς το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για την αποκλειστική εκπροσώπηση της οποίας στην Ελλάδα τόσο πάλεψε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ–λες και πρόκειται για αντιπροσωπεία αυτοκινήτων–απορεί κανείς με την άνεση των υποψηφίων της «Ελιάς». Αλήθεια, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν «οι σύντροφοι» καταδικάζουν την ιδιωτικοποίηση του νερού; Όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό παντού; Όταν οι σύντροφοι μας μιλάνε για κοινωνική οικονομία και συνεταιρισμούς, θα μιλήσει για τη «Δωδώνη» ή για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες; Και όταν στην Ελλάδα η «Ελιά» φαίνεται να βάζει απέναντι της πρώτιστα το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ και όχι, ας πούμε, τον κ. Βορίδη και τον κ. Καμένο, τι θα κάνει στην Ευρωβουλή; Θα ψάχνει συμμάχους για μια προοδευτική Ευρώπη στο Εθνικό Μέτωπο της κας Λεπέν; Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Στις Βρυξέλλες μεγιστοποιείς την εθνική σου στρατηγική, δε μπορείς να έχεις μια «Ελιά» εσωτερικού και μια εξωτερικού.

Παρακάμπτοντας τα συνωμοσιολογικά για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου σας, πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε εγχειρήματα ανασύστασης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της Προοδευτικής Συνεργασίας;
Στην εκδήλωση ήταν άνθρωποι με τους οποίους έχω συμπορευτεί και συμπορεύομαι και πρέπει κανείς να τιμά τις επιλογές του. Στην πορεία του καθενός, εκτός από τα γραπτά, όταν έχεις ένα μίνιμουμ ακεραιότητας, μένουν και οι σχέσεις. Η αμνησία και η αγνωμοσύνη δεν είναι άγνωστες λέξεις στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά πάντα καταλήγει σε κωμικά ή τραγελαφικά αποτελέσματα, επειδή ο κόσμος δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Υπήρξα στενή συνεργάτης για δυο δεκαετίες του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, το γεγονός αυτό δε μου δίνει δικαίωμα να ερμηνεύω το ρόλο του και τη στάση του ο ίδιος θα τον ορίσει. Αυτό που μπορώ απλά να διαπιστώσω είναι ότι είναι αποδεκτός συνομιλητής όλου του χώρου που προσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικός.

Εάν το εγχείρημα του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ δεν πετύχει και δεν «ανταμειφθεί» εκλογικά, πώς βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον;
«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει». Πιστεύω στη ΔΗΜΑΡ και στο εγχείρημα του τρίτου πόλου. Και πιστεύω ότι είμαστε αρκετοί που το πιστεύουμε. Νιώθω άνετα σε αυτό το χώρο, επειδή πιστεύω ότι ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού έχει ήδη από την εποχή του ΚΚΕ Εσωτερικού δείξει ότι έχει ανθρώπους με ποιότητα που συνδυάζουν αξίες με όραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του στη διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα, στην έρευνα και τον πολιτισμό, θα βρει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν και ακεραιότητα και αυτοσεβασμό. Η εμπιστοσύνη τους και η εκτίμηση τους με τιμούν και τελικά, μετά τις εκλογές, ό,τι και να γίνει, αυτό το συναίσθημα θα παραμείνει. Αυτό είναι και το κριτήριο συμμετοχής μου στο εγχείρημα αυτό. Άλλωστε, εάν είχα άλλα κριτήρια θα είχα κάνει διαφορετικές επιλογές. Περισσότερο με ανησυχεί περισσότερο το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρότερη παρουσία στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών παρά το ενδεχόμενο να πάω σπίτι μου. Δουλειά έχω, παρελθόν έχω και ουδείς αναντικατάστατος.

Συνέντευξη στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» και στο δημοσιογράφο Γ. Τσαντίκο, 01/05/2014

Σχολιάστε

Powered by Leader School. Leader Online.